Сезираха главния прокурор за неправомерни действия в "Булгаргеомин" ЕАД

502
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати днес писмо до Главния прокурор Борис Велчев, в което е описан конкретен случай за неправомерно разпореждане с имущество на "Булгаргеомин" ЕАД в Либия.

Установени са груби нарушения във връзка с продажбата на база "Синауен", машини и оборудване по концесиите „ЕПСА-80" на либийска територия собственост на "Булгаргеомин" в Либия, се чете в писмото на министър Димитров. Сделката е на стойност от около 900 хил. щ.д.

В резултат на предприетите съвместни действия от МИЕ, МВнР и българското посолство в Триполи, на либийската страна е връчена нота, с която се уведомява, че Никола Гаганелов, пълномощник на дружеството в Либия, няма право да дава указания за продажба на имуществото, нито да го продава.

Тъй като държавата притежава 100% от капитала на "Булгаргеомин" ЕАД, за извършването на подобни действия е необходимо изрично разрешение от упражняващия правата на държавата в дружеството - министърът на икономиката и енергетиката, както и изрично пълномощно от изпълнителния директор на дружеството.

Никола Гаганелов е разполагал с пълномощно от "Булгаргеомин" единствено за уреждане на либийски плащания към "Булгаргеомин" ЕАД.

Чрез МВнР министър Димитров поиска от либийската страна да обяви договора за продажба на базата, машините и оборудването по „ЕПСА-80" за нищожен. Благодарение на дипломатическата мисия сделката е спряна. Правомощията на Никола Гаганелов са прекратени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg