Сезонът на евтините плодове

983
Сезонът на евтините плодове

През месец юни 2010 г. се наблюдават характерните за сезона тенденции на спад на цените на всички български плодове и зеленчуци, а цените на основните хранителни стоки остават стабилни, като отклоненията в двете посоки са в диапазона ± 3%, информират от ДКСБТ.

Спрямо същия месец на миналата година се наблюдава поевтиняване на годишна база на повечето плодове и по-високи цени на зеленчуците. Цените на повечето хранителни стоки през юни 2010 г., спрямо юни 2009 г. остават на по-ниско ниво.

През юни, спрямо май, са отчетени по-ниски цени в интервала 1 - 3% на: захар, ориз, брашно, фасул, млечни и месни произведения. По-голям спад през месеца е регистриран при цената на яйцата (6.7%) и кравето сирене (5.5%). Незначително поскъпване в рамките на 1 - 2% се наблюдава при лещата, олиото, скумрията и пилето.

При плодовете и зеленчуците се наблюдава характерното за сезона намаление на цените, като най-силно изразено е то при прасковите и кайсиите (72-76%).

Спадът на цените на черешите е 32%, а на ягодите - около 18%. Леко поевтиняване, спрямо предходния месец е отчетено при бананите. При зеленчуците най-голямо средномесечно поевтиняване се наблюдава при зелето - 43%.

Спад на цените в диапазона 24 - 29% е регистриран при пресните картофи, оранжерийните домати и краставици и чесъна. Със 7% е поевтиняването спрямо м. май на зеления пипер. Покачване на цените през месеца се наблюдава при ябълките - 9.5% и лимоните - 18%.

През м. юни'10, спрямо юни'09 г. е отчетен спад на цените в диапазона 13 - 17% на фасула, ориза и яйцата. Поевтиняване на годишна база със 7 - 8% е регистрирано при захарта, пилешкото месо, шпековия салам и каймата.

С около 1 - 4% по-ниски са цените на кашкавал"Витоша", краве сирене и малотрайните колбаси. Почти без промяна през това лято остава цената на кренвиршите, а брашното се търгува на същата цена, както миналата година.

Възходящата тенденция при движение на цената на лещата и рибата се запазва, като средногодишното поскъпване на тези стоки е около 7%.

В резултат на трайната тенденция на покачване на цената на олиото, наблюдавана от началото на есента на 2009 г. и през първите шест месеца на тази година, цената на тази стока през юни 2010г. е по-висока спрямо същия период на предходната година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg