Сезонен спад на цените на по-голяма част от зеленчуците

733
Сезонен спад на цените на по-голяма част от зеленчуците

През седмицата се наблюдава стабилизиране на цените на едро на хранителните стоки и сезонен спад на цените на по-голяма част от зеленчуците, коментират в седмичния си бюлетин от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Тенденцията на плавно покачване на цената на захарта придобива затихващ характер, като през седмицата тя се търгува на едро на цена от около 2.17лв./кг. Запазва се и тенденцията на намаляване на цената на едро на слънчогледовото олио, като отчетения спад на седмична база е около 0.5%.

При брашното се наблюдава леко поевтиняване на седмична база, което е в диапазона 1-2%. Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни с отклонение около ±0.5%.

Цените на едро на варивата през седмицата остават стабилни, като е отчетен лек спад на цената на лещата.

И през изтеклата седмица тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците са разнопосочни, свързани с нормалните за сезона отклонения.

Поскъпване на седмична база средно с около 3% е регистрирано при бананите и лимоните, а цената на зрелия чесън се е повишила с около 1%.

През седмицата се наблюдава трайно поевтиняване на оранжерийните домати и краставици, както на българските, така и от внос, като цените на българските оранжерийни зеленчуци остават на по-високо ниво в сравнение с цените на зеленчуците от внос.

При цената на пресните картофи е отчетен спад на седмична база с около 10-15%, а цената на картофите от старата реколта се стабилизира на нивото от предходната седмица.

Спад на цените на седмична база е регистриран при салатите (средно около 6%), репите (10%), морковите (3%) и зелето (10 %).

В резултата на стабилизирането на цените на едро на повечето хранителни стоки и сезонния спад на цените на зеленчуците, стойностите на Индекса на тържищните цени отбелязват леко движение надолу, като се стабилизират на ниво от 2.008 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg