Сезонните заведения най-често нарушават правилата

681
Сезонните заведения най-често нарушават правилата

Агенцията по безопасност на храните започна проверки на магазини, ресторанти, борси и складове за хранителни продукти, както и на фабрики за храни от неживотински произход. Ще бъдат пререгистрирани обектите за търговия с храни и на тези за обществено хранене.

Целта е да бъде изготвен единен актуален национален регистър на всички обекти под контрола на Агенцията за безопасност на храните. В момента e практика заведения, регистрирани като пицарии, да работят като ресторанти, а кафенета да предлагат храна.

Най-големите нарушители са сезонните заведения, които имат и най-голяма посещаемост. На принципа „ден година храни", те трупат печалба, без да инвестират в необходимите помещения за съхранение и приготвяне на продуктите.

По-малките заведения подбиват цените с по-малко разходи за персонал и кухня, а предлагат същото количество ястия, оплакват се собственици на големи ресторанти.

Собственици на малки заведения в Бургас обаче са категорични, че изискването площта на кухнята да определя размера на менюто е абсурдно, тъй като точно здравната инспекция им е разрешила да предлагат и приготвена храна. Никой от тях обаче не пожела да коментира пред камера.

У нас над 120 000 са обектите за търговия на дребно и местата за обществено хранене, които ще бъдат проверени.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...