Сезонно покачване на цените на плодовете и зеленчуците

1069
Сезонно покачване на цените на плодовете и зеленчуците

През месец ноември, спрямо месец октомври, е отчетено повишение от 8% на цената на скумрията и от 3.3% на малотрайните колбаси. В диапазона 1 - 1.5% е поскъпването на кренвиршите (1.7%), лещата (1.6%), кашкавал "Витоша" (1.2%) и каймата (1%), отбелязват от ДКСБТ.

Незначително увеличение от 0.6% е регистрирано при цената на олиото. През ноември се наблюдава лек спад с около 2% на кравето сирене, пилешкото месо и шпековия салам.

Цената на ориза през ноември е с 1.3% по-ниска в сравнение с октомври. Лек спад с около 0.7 - 0.8% е регистриран при цената на захарта и фасула. Без промяна остават цените на брашното и яйцата.

През ноември се наблюдава покачване на цената на българските плодове, като при ябълките има леко поскъпване от 1.1%, а цената на гроздето се е повишила спрямо предходния месец с 19.8%.

През този месец се увеличава предлагането на цитрусови плодове и техните цени спрямо октомври бележат спад. Месечното поевтиняване на портокалите и мандарините е с около 17 - 20% , на лимоните е 7.6%, а на бананите - 4.3%.

Предлаганите на пазара количества на полска продукция са минимални. Наблюдава се характерното за сезона покачване на цените на повечето зеленчуци. Най-голямо месечно поскъпване е регистрирано при оранжерийните краставици - 37% и зеления пипер - 33%.

С около 30% е поскъпването на оранжерийните домати и червения пипер. При цената на зелето се наблюдава спад на цената от 6%, а цената на картофите е без промяна.

В сравнение с месец октомври миналата година, през тази есен цените на по-голямата част от хранителните стоки, плодовете и зеленчуците са по-ниски.

Поскъпване на годишна база е отчетено само при рибата и месните произведения. Годишният ръст на цената на кренвиршите е 5.1%, на малотрайните колбаси 3.7%. Малко по-висока през тази есен е цената на скумрията - 0.6%.

Запазва се низходящата тенденция при движението на цената на олиото (-28%), брашното (-14.1%), млечните произведения. Спрямо същия месец на миналата година, цената на кравето сирене е с 16.4% по-ниска, а на кашкавал "Витоша" с 8.1%. Около 13-15% е годишното намаление на цената на фасула, ориза и пилето, а поевтиняването на захарта, лещата и шпековия салам е около 6%.

Понижението на цената на плодовете на годишна база е: ябълки - 14.3%, грозде - 21.1%, лимони - 14.5%, мандарини и портокали около 6-7% и банани - 10.2%.

Цените и на всички зеленчуци през месец ноември тази година, спрямо същия месец на миналата са по-ниски. С около 26% по-евтини са оранжерийните домати. Намалението на годишна база на цената на зеления пипер е 12.2%, на чесъна и оранжерийните краставици - 4%, на картофите и червения пипер - 1.5 - 2%.

От втората седмица на м. октомври кривата на индекса на тържищните цени тръгва нагоре и запазва възходящата си тенденция до края на м. ноември. Повишението на стойностите за този период е 6,04%.

В сравнение със същия период на миналата година, през тази индексът се стабилизира на по-ниско ниво с около 3.45%. От м. май до края на ноември 2009г. кривата на ИТЦ се движи под нивото от 2008г., като средният марж между стойностите за този период е около 7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg