СГС пуска Вальо Топлото под домашен арест?

404
СГС пуска Вальо Топлото под домашен арест?

Състав на Софийски градски съд ще гледа искането за промяна на наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" на Валентин Димитров - Вальо Топлото.

Искането е внесено в Софийски градски съд от органите на досъдебното производство с гриф "поверително" и затова заседанието ще се проведе при закрити врати.

Основният мотив на искането за промяна на марката за задържане е, че в затвора той не може да се грижи за детето си.

Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров каза, че ръководената от него служба ще направи всичко, което позволява законът, за да се разкрие истината за злоупотребите в Топлофикация - София.
Александров поясни, че делото се е оказало сложно и в процеса на разследване се е установило, че може да има няколко сюжетни линии.

Той припомни, че през целия период на управлението на Топлофикация, „въпросният господин" е минал през три правителства.

„И от страна управата на общината и от страна съответните правителства е следвало да бъде извършен един по-сериозен анализ на дейността на това дружество, защото такъв счетоводен хаос, в последните години, просто в моята дългогодишна практика, не съм виждал."

Около делото започнаха да излизат и имената на публични личности.

От Австрия бяха получени документи, които дават още информация, каза той.

Освен банкова сметка с 4 милиона евро, Димитров е притежавал и сейф.
Открити са данни за имена и схемата, по която са вършени злоупотребите.

Споменати са още десетки фирми без дейност, използвани за паралелен внос. Около тяхната работа излизат още 10 милиона лева злоупотреби по случая Топлофикация.

Междувременно наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов обяви, че над 3 млн. евро са парите на бившия директор на "Топлофикация" Валентин Димитров, намерени в Австрия.
„Те не са в нови сметки, а става дума за прецизиране на вече намерените," подчерта Джамбазов, цитиран от БТА.

Той обаче призна, че парите на Димитров в Австрия са двойно повече от известната досега сума и това се вижда от последните документи, изпратени от австрийците.
В същото време според Джамбазов димитров няма сметки в други държави освен в Австрия.

Установени са и нови злоупотреби за 10.5 млн лв., добави Джамбазов. По думите му има данни, че Топлофикация е сключвала договори с 32 фирми, за които има съмнения, че не са изпълнени или пък че са фиктивни, тъй като фирмите не развиват дейност.

С новите материали делото за длъжностно присвояване срещу Валентин Димитров става 17 тома, ето защо този следобед е било внесено предложение от Националната следствена служба за отделяне на 17-те тома от делото за пране на пари срещу Валентин Димитров.
Предлага се тези материали да бъдат включени към делото за длъжностно присвояване срещу Валентин Димитров и Георги Рогачев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...