Шест години интензивно инвестираме в жп транспорта, за да стигнем евростандартите

552
Шест години интензивно инвестираме в жп транспорта, за да стигнем евростандартите

Според министъра на транспорта Петър Мутафчиев са необходими интензивни инвестиции в железопътния транспорт у нас през следващите шест години, за да се достигнат стандартите, които се изискват от нас, и за да можем да се интегрираме изцяло в европейската железопътна система. Мутафчиев каза това днес в Хасково, където обсъди с кметове от региона изпълнението на проекта за реконструкция и електрификация на железопътната линия от Пловдив до Свиленград.

Според министъра инвестициите могат да бъдат осигурени комбинирано от средства от европейските фондове и кредит от 360 милиона лева. По думите на Петър Мутафчиев 15 години железопътният транспорт у нас е изчаквал инвестиции в модернизирането му. С годините проблемите му са се натрупвали и са започнали да дават сериозни негативни, а понякога и трагични резултати. Тази политика към железопътния транспорт повече не може да продължава, отбеляза министърът.

Българската страна си запазва правото на реципрочни мерки по отношение на ограниченията, които турските власти наложиха на българските превозвачи, коментира още Мутафчиев. С официална нота сме изразили несъгласието си с предприетите от турска страна мерки, с изключение на въведените от тях такси за транзитни превози, припомни той.

На работната среща бяха обсъдени въпроси с хода на осъществяването на проекта и отчуждителните процедури по трасето на жп-линията, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. Сред участниците в срещата с министър Мутафчиев бяха още ръководителят на звеното за изпълнение на проекта Петър Дяков, Антон Гинев - генерален директор на НК "Железопътна инфраструктура", както и голяма част от работния екип по проекта, добавиха от областната администрация.

Железопътната линия ще минава през територията на шест общини в Хасковска област - Хасково, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. Това е първата скоростна отсечка в България, която ще отговаря изцяло на европейските стандарти.

Проектът е на стойност 340 милиона евро, от които 150 милиона евро са заем от ЕИБ. По програма ИСПА са отпуснати 153 милиона евро, а останалите средства са от националния бюджет, припомниха от областната администрация.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...