Шест от всички 144 кандидат-евродепутати са били сътрудници на бившата ДС

412
Шест от всички 144 кандидат-евродепутати са били сътрудници на бившата ДС

От проверените 144 кандидат-евродепутати шест души са били сътрудници на службите на бившата ДС. Това съобщи шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

По-късно комисията публикува на сайта си имената на шестимата и данните за тях:

Георги Ниолов Белчев, псевдоним «Боби», кадидат от Съюз на свободните демократи
Севдалин Димитров Атанасов, псевдоним «Калин», Зелена партия
Кръстьо Илиев Петков, псевдоним « Еленков», Граждански съюз България
Юнал Саид Лютфи, псевдоними «Мурад и Сидер», ДПС
Евгени Захариев Кирилов, псевдоним «Манчев», ПЕС -БСП
Боян Стефанов Чуков - ПЕС, БСП

Данните за настоящия евродепутат Евгени Кирилов сочат, че той е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС и е бил проучван от Първо главно управление с цел да бъде назначен на работа в Разузнавателно управление на Генералния щаб при Министерството на народната отбрана.

В досието му се съхраняват собственоръчно написани писмени документи, докладни записки от ръководилия го оперативен работник, както и писмо на Национална служба за защита на конституцията, че материалите за лицето ще бъдат унищожени по начина, указан в Заповедта за работа с агентурата.

Другият кандидат на БСП Боян Чуков е бил разузнавач в Управление "Научно техническо разузнаване" при Първо главно управление на Държавна сигурност. Уволнен е през 1991 година със заповед на министъра на отбраната.

Кандидатът на ДПС и зам.-председател на Народното събрание Юнал Лютфи е привлечен за секретен сътрудник към Разузнавателно управление към Генералния щаб при Министерството на народната отбрана на 22.04.1965 г.

През 1967 г. е прехвърлен на ръководство във Второ управление на Комитета за държавна сигурност при Министерството на вътрешните работи.

Досието му съдържа собственоръчно написано обещание за доброволно сътрудничество в Разузнавателно управление към Генералния щаб при Министерството на народната отбрана, един собственоръчно написан писмен доклад от агент "Мурад", собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получени възнаграждения, рапорти от ръководилите го оперативни работници, регистрационна бланка на Второ управление на ДС.

Бившият синдикален лидер Кръстьо Петков е бил агент на Разузнавателно управление към Генералния щаб при Министерството на народната отбрана.
В досието му се съдържат картон обр. 1 МНО-РУ, картон обр. 9 МНО-РУ, собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, документи от ръководилия го оперативен работник, акт за изразходване на парични средства за специални нужди.

Георги Белчев и Севдалин Атанасов имат картончета и регистрационни дневници, удостоверяващи, че са били агенти съответно към ІV РУ-СГУ-МВР и ОУ-МВР-ДС-Бургас

Припомняме, по закон новосформираната комисия трябваше да провери кандидатите за принадлежност към структурите на Държавна сигурност.
На всички засегнати ще бъде предоставена и информация на хартиен носител, допълни той.

При проверката на евродепутатите ние не сме длъжни да уведомяваме партиите, а само да отговорим на запитването на ЦИК и да оповестим данните в медиите, уточни шефът на комисията.

Костадинов посочи, че комисията се нуждае от необходимата база данни, без която информацията ще бъде получавана на порции.

Относно така наречените досиета, Евтим Костадинов отбеляза, че информацията е разнообразна - от картончета и папки, до по-големи файлове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg