Шест палитри разрешени за сградите в центъра на София

1602
Шест палитри разрешени за сградите в центъра на София

© Pixabay

Светли пастелни цветове в различни нюанси - както по-топли, така и по-студени. Така трябва да изглеждат фасадите на сградите по софийските улици “Граф Игнатиев” и “Солунска”.  Шестте цветови палитри с по десетина нюанса са разработени в пилотен проект, дело на екипа на арх. Иво Пантелеев от А. Д. А.

Идеята на Столичната община е да разработи специфични правила и норми за вида на сградите и всички елементи по тях, с които собствениците трябва да се съобразяват, когато правят ремонти, пише вестник "24 часа". 

Причината за избора на двете улици е, че това лято предстои да се ремонтира ул. “Граф Игнатиев”. А цялата зона с част от нея и улиците “Солунска”, “Шишман” и “6 септември” е включена в мащабния ремонт на центъра на столицата, който също трябва да започне тази година.

Разработката беше показана за първи път в сряда пред Общинския експертен съвет по устройство на територията към направление “Архитектура и градоустройство”.

“Изследвали сме всяка една сграда - това са над 1200 линейни метра фасади. От 56 сгради 22 са наскоро обновени, останалите не са ремонтирани. Целта ни е да дадем система от насоки при обновяването. Даваме рамки, с които собствениците трябва да се съобразят, но и определено ниво на автономност.

Става дума за правила не само за цветовете на фасадите, но и за мястото на климатиците, рекламите, художественото осветление и всички елементи по сградите. По този начин ще се създаде хармонична градска среда, която съответства на центъра на европейска столица”, обясни арх. Пантелеев.

Екипът му е избрал консервативния подход - след анализ на цветовете на сградите в момента в 6-те варианта на палитри само са добавяни нюанси. “Искаме да запазим вида им и само да засилим въздействието на сградите, а не да правим кардинални промени. Затова сме ползвали Natural Color System - единствената система, която възпроизвежда цветовете според човешкото възприятие”, каза арх. Пантелеев.

По думите му предложението е улиците "Солунска" и "Шишман" да са по-цветни, а към пл. “Славейков” тоновете да избледняват. По-топли и светли пастелни цветове са избрани за северните сгради, където има по-малко слънце. По-студените нюанси са по южния фронт. В предложените палитри например има различни нюанси на бяло и охра.

Предлага се няколкото боядисани в зелено и яркочервено сгради по двете улици да сменят крещящите цветове с по-пастелните им нюанси. Арх. Пантелеев подчерта, че наскоро обновените фасади няма да се променят, тъй като вече собствениците им са инвестирали немалко средства.

Всъщност той е избран да направи пилотния проект за цветови решения, защото преди 2 г. спечели конкурса за нова визия на същата зона в центъра, но за настилките и елементите на градското обзавеждане.

Създаването на наредба за градския дизайн не само за центъра, но и за кварталите беше заложено в промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Те обаче стигнаха само до първо четене и не бяха одобрени от депутатите, тъй като парламентът беше разпуснат. Затова общината сега пробва да създаде специфични правила пилотно за няколко улици в центъра.

Арх. Пантелеев даде пример с центъра на Париж. Там преди години, за да стимулират собствениците да обновят фасадите на сградите според изработените специални правила, били намалени с 30% данъците на тези, които се съобразили. Били осигурени и нисколихвени заеми за собствениците. 

“Търсим законова форма как тези правила да станат задължителни, а да не останат само като добро пожелание на хартия”, каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на заседанието на експертния съвет.

Че София има належаща нужда от рамки за естетизация на градската среда, призна и шефът на Съюза на архитектите у нас арх. Георги Бакалов. От Камарата на архитектите в София пък настояха сградите в тази зона да бъдат подадени приоритетно в програмата за саниране. Така щяло да се гарантира, че ремонтът на настилките върви паралелно с този за обновяване на фасадите.

Предстои проектът да бъде преработен според забележките на експертите и да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство. Ще се доразработят предложенията за всяка сграда, като се добавят възможности за поставяне на слънцезащитни елементи по фасадите заради търговските обекти при някои от тях, ще се определят местата за поставяне на маси и столове за заведенията и други. След това проектът отново ще бъде разгледан от експертния съвет.

Здравков: Столицата трябва да има свои цветове

“Искаме да създадем специфирни правила, които да определят изискванията както като цветови решения на фасадите, така и на материалите, вида на дограмата, местата на рекламите, климатиците, фасадното осветление и оформяне на партерните нива - търговските обекти също трябва да са в синхрон с всяка сграда. Целта е да създадем хармонична визия на центъра”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му София трябва да има своя палитра от цветове, както имат Париж, Рим, Лондон и други. Идеята е до 2 месеца пилотното предложение да е готово и със старта на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” да започнат и обществените обсъждания с граждани и собственици.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg