Шест споразумения за 46.536 млн. евро се подписват в МИЕ

356
Шест споразумения за 46.536 млн. евро се  подписват в МИЕ

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще участва в официална церемония по подписването на шест споразумения за безвъзмездна помощ на стойност 46.535 млн. евро, се съобщава на сайта на министерството.

 Споразуменията са предварително одобрени от Асамблеята на Донорите на Международен фонд Козлодуй (МФК) и се отнасят за финансирането на проекти, свързани с дейността на АЕЦ Козлодуй, както и проекти за енергийна ефективност в обществени сгради, изграждане на газопровод до Козлодуй и Оряхово, рехабилитация и разширение на електропреносната мрежа и продължаване функционирането на Кредитна линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници за малки проекти с ползватели частни дружества.

В периода от създаването на МФК до сега са подписани 28 Споразумения за безвъзмездна помощ за финансиране на проекти, свързани свързани с намаляване на негативните икономически, екологични и социални последици от извеждането от експлоатация на блоковете 1-4 на АЕЦ „Козлодуй", на обща стойност 370.04 млн. евро и са привлечени допълнителни инвестиции в размер на над 450 млн. евро.

Помощта, предоставяна от Международен фонд "Козлодуй" за България е метод за развиване и въвеждане на "добри практики" и нови методологии, които получават признание на международно ниво от Европейската комисия и ЕБВР, като подпомагат страната в процеса на извеждане от експлоатация на блоковете и намаляване на свързаните с него негативни икономически, социални и екологични последици.

На официалното подписване на споразуменията ще присъстват и зам. министър- председателя г-жа Миглена Плугчиева, зам.-министъра на икономиката и енергетиката г-жа Галина Тошева, г-жа Уте Блом-Хибер – началник отдел „Ядрена енергетика, транспорт, мениджмънт извеждане от експлоатация и отпадъци" в Главна дирекция „Транспорт и енергетика" на ЕК, представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, представители на АЕЦ „Козлодуй", „НЕК" ЕАД и на „Булгартрансгаз" ЕАД.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg