Шишеджам планира да инвестира още 415 млн. долара в България

3204
Шишеджам планира да инвестира още 415 млн. долара в България

Турският стъкларски гигант Шишеджам завърши най-големия инвестиционен проект „на зелено” в България с официалното откриване на пълната производствена мощност на стъкларския комплекс на компанията в Търговище – Тракия Глас България ЕАД. С това приключи и първата фаза от инвестиционната програма на компанията. На официалната церемония присъстваха турският премиер Реджеп Таийп Ердоган, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, бордът на директорите на Шишеджам, представители на финансовите институции, депутати.

В четирите завода в Търговище – за производство на плоско стъкло, стъклени домакински изделия, обработено стъкло и огледала, работят 1500 души. Настоящата стойност на вложенията, инвестирани от Шишеджам в изграждането на комплекса, се изчислява на 380 млн. долара. През 2008 г. годишният оборот на комплекса ще достигне 175 млн. долара, а приходите за българската икономика от износ на продукцията в 45 страни ще бъдат около 150 млн. долара.

Първият завод на Тракия Глас България ЕАД, в който функционира най-голямата пещ за домакинско стъкло в Европа, започна производство на домакински стъклени изделия през юли 2005 г.

По-малко от година по-късно, през март 2006 г., в експлоатация беше пуснат и заводът за плоско стъкло. Това е първият стъкларски завод с модерната „флоат” технология на Балканите и е един от най-големите заводи за плоско стъкло в Европа. Продукцията му е предназначена за сектори като строителството, автомобилостроенето, производството на бяла домакинска техника и мебели, както и за селското стопанство и енергийния сектор.

През април 2007 г. заработи и третият завод на Шишеджам – за обработено стъкло, чиято продукция се използва за производството на бяла домакинска техника. Четвъртият завод от стъкларския комплекс беше пуснат в експлоатация през май 2007 г. и произвежда огледала за строителния сектор и мебелната индустрия.

Турският гигант Шишеджам планира да удвои инвестициите си в България чрез разширяване на производствените мощности на компанията в Търговище. До 2010 г. ще бъдат инвестирани още 415 млн. долара в изграждането на нови четири завода в рамките на съществуващия стъкларски комплекс – втори завод за плоско стъкло с разширен асортимент на продукцията, завод за автомобилни стъкла, предназначени за автомобилостроителния сектор в Централна и Източна Европа, завод за ламирани стъкла с високо ниво на сигурност и защита, и завод за изолационни стъкла от ново поколение, осигуряващи значителна икономия на електроенергия. В новите мощности на компанията ще бъдат осигурени още 500 нови работни места, а годишният оборот се очаква да достигне 185 млн. долара.

След финализирането на втората фаза от инвестиционната програма на турския гигант Шишеджам в България ще бъдат инвестирани общо 800 млн. долара, като в осемте заводите на дружеството ще работят 2000 души, а общият годишен оборот на Тракия Глас България ЕАД ще достигне 360 млн. долара.

В групата „Шишеджам”, към която принадлежи „Тракия Глас България” ЕАД, работят над 17 000 души и генерира продажби от над 2.5 млрд. долара годишно. В Тракия Глас България ЕАД акционери са Тракия Джам Санайи А.Ш., основната компания в групата за производство на плоско стъкло Шишеджам, и Пашабахче Джам Санайи ве Тиджарет А.Ш. - основната компания в групата за производство на стъклени домакински съдове.

Шишеджам Холдинг е петият по големина в Европа производител на плоско стъкло и заема второ място по производство на стъкларски изделия в Европа и трето в света. Продукцията на холдинга се изнася в над 130 държави в света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg