Шрамайер: Българите и ЕС живеят в два различни свята

1313
Шрамайер: Българите и ЕС живеят в два различни свята

Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Брюксел вярва, че България може да се подобри чрез нови закони, но забравя балканския манталитет, казва Клаус Шрамайер пред "Дойче веле" по повод последния доклад на ЕК.

През 1990-те години Клаус Шрамайер е зам.-посланик на ФРГ в София. Липсват присъди по тежки дела, не се спазват нормите, допускат се нередности при назначаването на магистрати, бавят се важни закони, съдиите проявяват пасивност... И още, и още, и още - така Шрамайер обобщава повтарящите се критики на Еврокомисията. Нови за него са няколко момента. Първо, авторите на доклада този път адресират критиката си по-конкретно, макар и без точни имена. Второ, препоръчва се на София да включи по-активно неправителствени организации и чуждестранни специалисти в борбата срещу престъпността. И трето - докладът осъжда даренията за МВР.

Клаус Шрамайер казва: "Документът звучи безпомощно и сякаш безполезно. Все по-ясно става, че ЕС и българите живеят в два различни свята. Евросъюзът вярва в доброто в България и в желанието на българите да си вземат поука. Той вярва, че светът на българите може да се подобри чрез нови закони и нови институции, но забравя балканския манталитет, който от столетия господства по земите между Словения и Гърция. В този манталитет правовата държава просто няма как да се съвмести с клиентелизма.

Светът на Брюксел е свят на перфектните норми, които безкомпромисно се прилагат в практиката и така дават желания ефект. Българският свят е друг. Там със скърцане на зъби взимат предвид често пъти неудобните изисквания, идващи от различния свят на Запада и - волю-неволю - ги превръщат в писано право. Правят го обаче само, защото столетният опит на чуждото владичество ги е научил, че хартията е търпелива, и че между закона и неговото прилагане има доста път. Законът е "врата у поле". Ето защо тези два свята не могат да се срещнат. Ето защо докладите на ЕК изглеждат като празен ритуал," с горчивина констатира дългогодишният дипломат.

Клаус Шрамайер отново припомня, че България беше приета преждевременно в ЕС, без да изпълнява Копенхагенските критерии. Според него последният доклад на Еврокомисията е двойна плесница: както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи), така и за самия Евросъюз - заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия. Юристът стига до извода, че докладите все пак не са безполезни, че те и занапред могат да бъдат "трън в петата на българската пасивност". Независимо дали са искрени или не, както бързите мерки на Борисов, който забрани даренията за МВР, така и бурните дискусии след доклада вършат добра работа на България. Мониторинговите доклади укрепват позициите на онези сили вътре в страната, които искрено желаят реформите. Те привличат вниманието на чуждестранните инвеститори и фокусират вниманието на Еврокомисията върху важните проблеми преди следващите разширявания.

Клаус Шрамайер припомня, че част от необходимите структурни реформи в България не могат да се проведат без промени в Конституцията и без свикване на Велико народно събрание. Към следващите доклади на Еврокомисията той има и няколко препоръки. Първо: да се анализират детайлно и с имена скандални закононарушения и да се дава помощ за тяхното наказване. Второ: да се "извадят труповете от гардероба", тоест - най-вече да се постигне напредък в разкриването на стотиците поръчкови убийства. И още: "Не бива периметърът (както досега) да се стеснява само до наказателно - правните скандали. Брюксел за съжаление обръща твърде малко внимание на гражданско-правните казуси, а в стопанската област в България също се случват стряскащи неща. Наскоро Ахмед Доган например получи индулгенция, след като отрече един очевиден конфликт на интереси и обяви за съвсем законен своя седемцифрен хонорар.", заявява Клаус Шрамайер.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg