Ще има ли актуализация на бюджета?

1015
Ще има ли актуализация на бюджета?

Не смятам, че когато премиерът е казал, че има нужда от актуализация в бюджета, е имал предвид истинска актуализация за плащане на тези 25 милиона за Водното огледало. Това каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Такава актуализация, която да променя параметри на бюджета, не се налага и няма да се прави.

25 милиона са пари, които могат да бъдат отложени, ако не могат да бъдат платени или ако бюджетът позволява те да бъдат разплатени от икономии на други разходи. Това, което имаше предвид Борисов, тъй като сумата за Водното огледало е голяма, затова вероятно премиерът искаше НС да одобри евентуално такъв разход от бюджета, но това в никакъв случай не означава, че ще се прави промяна в бюджета, подчерта Стоянова.

Истинската актуализация, ако такава трябва да се случи, тя би дошла от срив в приходите, който не би могъл да бъде компенсиран от намаление на разходите и се налага наистина бюджетното салдо да бъде коригирано. Ако НС направи това, поема задължението от инициирането на допълнителен дълг на държавата.

Отрицателно бюджетно салдо означава, че се налага отнякъде да вземем заем. Данните от 31 юли не дават основание да смятаме, че ще се наложи такава корекция, категорична бе Менда Стоянова.

Тя каза, че са съ6рани около 300 милиона са по-малко от осигуровки, продължава да не бъде наваксана тази цифра.

"Основното неизпълнение ще бъде именно от осигуровките. Бюджет 2012 в момента се работи на ниво Министерство на финансите, разговори с останалите министерства по отношение на разходните пера, това е нормална бюджетна процедура. Основните макроикономически параметри са тези, които бяха заложени вече.

Засега икономическият растеж е по-нисък от този, който се очакваше и на тази база се търсят възможности за толкова разходи, колкото ще бъдат и приходите. В началото на октомври ще имаме по-конкретни данни", уточни Стоянова.

За това дали ще има размразяване на доходите, Стоянова каза, че всичко трябва да се пречупи през призмата на икономическата ситуация.

"Икономическата криза беше тежка. България остана една от малкото страни, която не пристъпи към намаление на заплати и пенсии. Можем да говорим за увеличение на чиновническите заплати, когато имаме реално увеличение на сектора на производството на услугите. Трябва да видим дали ще има ръст в реалния сектор. Съгласна съм, че България с минимална работна заплата остава на последно място, но нека да видим с какъв старт влезе в ЕС и как наваксваше през всичките тези години.

За да се плащат пенсиите, ние трябва да работим повече, за да се генерират приходи. 7 млрд. са разходите за пенсии годишно. Половината от тях са от осигуровки, половината от данъци. Пенсионната реформа толкова бавно се случва, че не може да навакса", каза още Менда Стоянова.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg