Ще има ли междусрочна ваканция и кога учениците се връщат в клас?

811
Ще има ли междусрочна ваканция и кога учениците се връщат в клас?

© Pixabay

Всяко училище ще решава само дали да има ваканция между първия и втория срок.

Това каза за Darik News Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на столичното 119 Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов".

Междусрочната ваканция ще е един ден - 3 февруари, сряда. Педагогическият съвет в училищата ще решава обаче дали да се излиза във ваканция или да се учи онлайн.


"Междусрочната ваканция е на 3 февруари, но тя е по решение на педагогическия съвет. Всяко училище ще реши само. Решението идва от факта, че някои от училищата са учили на 22 декември, други не са", коментира Стаматов след съвещанието на МЗ, МОН и отрасловия съвет в образованието, на което властите обмислят как и по какъв ред да започне връщането на учениците в клас. Окончателно решение обаче не е взето.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри, че най-вероятно първо в клас в началото на втория срок - 4 февруари, ще се завърнат учениците от 7, 8 и 12 клас. Те обаче ще ходят на училище по график, така че да не се събират повече от 40% от децата едновременно.

Окончателното решение за връщането на големите ученици в училище ще бъде взето на 28 януари, стана ясно от думите на Ангел Кунчев след срещата на МОН, МЗ и отрасловия съвет в образованието.

"Стигна се до някои варианти, че има приоритетни класове, има виждане как точно това да стане чрез график на посещенията, но подробностите ще бъдат уточнени от здравното министерство. Идеята ни е на 28 януари да дадем точна информация", каза доц. Кунчев за Нова телевизия.

"Намерението да бъдат върнати не повече от 38-40% от децата, които да се въртят на двуседмични смени. Намерението на МОН е това да бъдат 7, 8 и 12 клас, а след първите две седмици, евентуално от 4 февруари, да бъдат върнати онлайн вкъщи, като на тяхно място в училище да отидат 5,6,9,10 и 11 клас. Условието е обаче "да задържим ниска заболяемост", уточни Кунчев.

Ако има рязка смяна в бройката заболели от коронавирус, всички деца ще бъдат върнати на онлайн обучение, допълни главният здравен държавен инспектор.

"Връщането засега е под много условия", коментира за Darik News и Диян Стаматов. По думите му вероятно ще се избере двуседмичното редуване, за да не останат вкъщи прекалено дълго онлайн останалите ученици, които евентуално няма да се върнат в училище на 4 февруари.

"Акцентът на срещата беше тестването на учителите, което започва на 25 януари, както и ваксинирането, което на някои места ще започне още в края на тази седмица", обясни Стаматов.

На заседанието е била обсъдена логистиката за учителската ваксинационна кампания. На някои места в страната ваксинирането на учителите ще започне в началото на другата седмица, а в София най-вероятно това ще се случи в началото на февруари, каза директорът на 119-то СУ.

Причината столицата да е последна е големият брой медици, които все още се ваксинират. Едва след тях ще започне и втората имунизационна фаза с педагозите в София.

Около 89 000 са заетите в образованието. Правят се два отделни списъка на желаещите да се тестват за заразата и на желаещите да се ваксинират. Тестването и ваксинирането ще се извършва в училищните здравни кабинети от РЗИ, както вероятно и в лечебни заведения.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg