Ще подкрепят ли сините бюджета?

834
Ще подкрепят ли сините бюджета?

С Бюджет 2011 се спират всички реформи в България, заяви след обсъждането на днешния Национален съвет на СДС лидерът Мартин Димитров. Според него целта на това правителство е да "добута" до следващите местни и президентски избори, пък нататък - каквото стане. Не изключваме до края на октомври т.г. от ГЕРБ да внесат друг бюджет за следващата година или сегашния да бъде променен основно, прогнозира Димитров.

Националният съвет на СДС обмисляше днес дали ще подкрепи проектобюджета за следващата година. Съществуват опасения, че ако не се изпълнят основни макроикономически показатели, може да се стигне до повишение на ДДС и плоския данък, каза по-рано заместник-председателят на партията Румен Христов и допълни, че СДС продължава да настоява за реформи.

СДС излиза с предложения за бюджета, сред които са:

-въвеждане на фискален борд,

-да не се увеличава данъчноосигурителната тежест

- строг преглед на административните и всякакви други разходи

-решителни мерки за спиране на контрабандата

- разходване на парите за здравеопазване само по предназначение

- намаляване на данъците на едноличните търговци от 15 на 10% , както и на данък на дивидентите от 5 на 1%.

От партията отново настояват за спиране на проектите "Белене" и "Бургас-Александруполис". Те предлагат с 50% да се намалят парите за подслушване, като останалите 50%, т.е., към 50 млн. лв. да отидат за култура, образование, а с част от тях - да се изпратят полицаи в малките населени места, които са подложени на кражби и битова престъпност.

Някои от действията на директора на НАП Красимир Стефанов са подкрепени и от нас, но трябва да има решителни стъпки за събиране на вземанията на държавата, каза Мартин Димитров. Според данните на НАП общата сума на задълженията към държавата на физически и юридически лица до септември т.г. е над 9 млрд. лв.

От тях 1.2 млрд. лв. са натрупани и доказани задължения за първите девет месеца на 2010 г., които НАП не събира, посочи Борис Марков, председателят на националния предизборния щаб на СДС. Възникват следните въпроси: защо НАП не е събрала тази сума, как са допуснати такива задължения, за сметка на показните акции на данъчните, запита той. Как така фирмите без офис и персонал са натрупали задължения за по 100 млн. лв., зададе той въпрос към данъчните.

Източник: БНР, БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg