Ще проучваме вътрешните възможности за добив на нефт и газ

1271
Ще проучваме вътрешните възможности за добив на нефт и газ

България внася около 75 процента от своите първични енергийни източници като нефт, газ, ядрено гориво, въглища от Русия. Само вносът на сурови горива, нефт и електричество достига близо 2 млрд. евро годишно. В петролната индустрията съществува голяма концентрация на „пазарна мощ".

Цялото количество суров петрол и голяма част от рафинираните продукти се внасят от Русия. Плановете на България да участва в изграждането на тръбопровода за суров петрол „Бургас-Александруполис" се проточиха във времето, което намалява възможността за достъп до алтернативни източници на суровината. Същото се отнася и до газа.

България е напълно зависима от внос на газ от Русия, при това през един единствен тръбопровод. И в газовия сектор пазарът се доминира от компании-монополисти. „България се нуждае от два вида диверсификация на енергийните източници - външна и вътрешна", каза по този повод министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Правителството има намерение да обърне по-голямо внимание на възможностите за проучвания и добив на нефт и газ на територията на страната. Най-добри перспективи за нови находища има в континенталния шелф на Черно море, в проучването на дълбоководните газови находища. Целта е да се намали енергийната зависимост на България от внос на горива и да се осигури евтин местен ресурс, като същевременно се разработва необходимата стратегия.

„По време на посещението ми в САЩ водих разговори в департамента по енергетика и с втория най-голям петролен гигант Chevron за възможностите за развитие на шистовия газ в България /алтернативен газ в шистовите земни слоеве/ - каза министър Трайков по време на енергиен форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. - Chevron имат интерес към такива проучвания и ние ги окуражихме да го направят".

Председателят на „Делойт България" Илиян Василев е категоричен, че страната ни е изостанала десетки години в сферата на проучванията и добива на нефт и газ от местни и чужди източници. Според него търсенето на местен ресурс е също толкова важно, колкото и енергийната ефективност.

„В продължение на години се смяташе, че в България тези усилия са обречени, тъй като геоложките карти, проучванията, даденостите не са оптимистични - припомня Илиян Василев. - През това време технологиите напреднаха, влезнаха съвършено нови механизми и играчи, в резултат на което си струва България да обърне специално внимание на това, което е на една ръка разстояние, това което има на нейна територия - в шелфа й в дълбоките води на Черно море.

Виждаме в момента един ренесанс и една трансформация в европейския и глобален пазар. Някои страни от Централна Европа, както и Турция, Румъния, Украйна, Грузия в акваторията на Черно море, проявяват голям интерес за привличането на външни инвеститори с технология. Трябва да се намерят практични и бързи решения, чрез които да бъдат привлечени инвеститори, за да се развие собствен ресурс. Необходимо е да се използват и усилията на вече съществуващи инвеститори, които търсят в района, защото всяко отлагане се заплаща с по-висока цена и нестабилност."

„Предишните управляващи са пропуснали изгодни възможности за експанзия на български компании на чуждите пазари за проучвания и добив на нефт както в Ирак, така и в Либия", коментира министър Трайков.

„Съвсем забравихме темата за нефта и преработките - допълва Илиян Василев. - Дълги години не се говори за излизането на наши компании или насърчаването на такива, които оперират в България, да правят проучвания в страни като Ирак, Туркменистан, изобщо да копират поведението на водещите компании, включително от Централна и Източна Европа. Време е да се преместим от седалката на пътника на мястото на шофьора."

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg