Ще стане ли България Троянския кон на Китай за Европа

1664
Ще стане ли България Троянския кон на Китай за Европа

Ако всеки жител на Китай използва само по една българска кибритена клечка, България би получила два милиарда долара годишна печалба. Ако всеки китаец започне да пие по една българска бира дневно, годишният оборот между двете страни би достигнал 350 млрд. долара." Тези изчисления направи преди осем години бившият външен министър Соломон Паси в Пекин, като акцентира, че правителството ще стимулира по всякакъв начин създаването на смесени българо-китайски компании.

Днес активността в тази посока е факт, само че не българските, а китайските инвеститори стъпват в България. Свръхпроизводството на азиатския гигант има нужда от нови пазари. В същото време, заради кризата, европейските държави се нуждаят от приток на инвестиции. Това устройва Китай, който бележи завиден икономически растеж от над 10 процента.

Мегаплановете на Пекин са строителство на промишлени зони в европейските страни. Сглобяваната на място продукция ще носи етикет „Произведено в Европа" и ще конкурира аналогичното европейско производство.

Ще стане ли България Троянския кон на Китай за европейските пазари?

Изглежда да. Какви са аргументите и фактите. Изключително активни срещи, разговори, двустранни посещения на високо политическо и икономическо ниво. И не само това. „Със стратегическото си географско положение, с пристанищата, летищата и железопътната инфраструктура, България може да стане вход на Китай към Европа", каза премиерът Бойко Борисов по време на среща с китайския си колега Вън Цзябао в Ню Йорк.

„Китайското правителство насърчава фирмите да инвестират в България", не закъсня отговорът на китайския ръководител, като веднага бе активирана дейността на смесената Българо-китайска комисия.

„България има огромен потенциал да привлече китайски инвестиции в сферата на телекомуникациите, информационните и чистите енергийни технологии, оборудването за електромобили." Думите са на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, казани по време на световното изложение в Шанхай ЕКСПО 2010. Възможности за съвместни проекти министър Трайков вижда в сферата на зелените иновации, текстилната и хранителната промишленост, инфраструктурното строителство, туризма. Активността на двете страни премина на експертно ниво по време на Българо-китайски търговско-икономически форум в София.

Къде са съсредоточени китайските инвестиции?

В края на октомври Китай предложи на България да се включи в общ проект с Турция за изграждане на високоскоростна железница.Предстоят преговори и консултации на експертно ниво, като се очаква през декември да бъде подписано тристранно споразумение. „Конкретна стъпка към ефективно привличане на китайски инвестиции" нарече изграждането на българо-китайска индустриална зона край София министър Трайков.

Според него, със свежите китайски пари ще стимулираме българската икономика и индустриалното развитие. Технопаркът ще бъде разположен на терен от близо двеста хектара. Бъдещата индустриална зона ще предоставя на компаниите пълен комплект услуги като складова база, спедиция, оформяне на митнически документи и др.

Интерес са проявили фирми от секторите електроника, черна и бяла техника, съпътстващи производства на автомобилостроенето. В България вече са представени едни от най-големите китайски компании. Най-голямата китайска инвестиция у нас, в размер на 80 млн. евро е на частната китайска автомобилна компания Great Wall в завод за производство на джипове. И първите китайски инвестиции във фотоволтаична електроцентрала в България са факт.

Betapark е близо до София и има годишен производствен капацитет от 2500 мегавата. Инвестицията е в размер на 5 млн. евро, като фотоволтаичните модули са произведени по уникална китайска технология. Така тя става първият обект в рамките на ЕС, а изграждането на електроцентралата поставя началото на китайските инвестиционни проекти във възобновяемите енергийни източници. И още един обект попада в полезрението на китайските инвеститори. Китайската банка за развитие е готова да финансира пречиствателна станция в Созопол, чиято стойност се изчислява на 50 млн. евро.

Какви са преките ефекти от китайските инвестиции?

Въпреки че китайските инвестиции все още са символични, притокът на свежи капитали в българската икономика се поставя на първо място. Освен на ЕС, България може да разчита на още един източник за финансиране на големи инфраструктурни проекти. По време на криза, създаването на нови работни места също има изключително голямо значение. И не на последно място, според евродепутата Илияна Иванова, България може да стане мост за Китай в Европа.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg