Щетите от корупцията при обществени поръчки за 2006 г. са 1.2 млрд. лв.

369
Щетите от корупцията при обществени поръчки за 2006 г. са 1.2 млрд. лв.

Фискалните щети от корупцията при обществените поръчки за 2006 година се оценяват на 1.2 млрд. лева. Това каза Огнян Шентов - председател на Управителния съвет на Центъра за изследване на демокрацията на Кръгла маса "Корупцията при обществените поръчки: Рискове и противодействие. Развитие на публично-частното партньорство".

По думите му тези загуби са съизмерими с очакваните годишни постъпления от европейските фондове за следващите 2-3 години. Според Шентов в момента съществуват два основни механизма за преразпределение на огромни обществени средства чрез корупционни практики - управление на държавната собственост и обществени поръчки.

Той отбеляза, цитиран от БНР, че около 1 млрд. лева са загубите за миналата година от замените на държавна собственост. Според данни на ЦИД през 2002 година всяка втора фирма е споделила, че е плащала подкуп при участието си в търг за обществена поръчка, а през 2007 година признатите случаи на корупция са намалели пет пъти.

В същото време обаче, според оценката на бизнеса, равнището на корупцията остава високо. Над 80 на сто от кандидатите са попадали на опорочени процедури, а за 60 на сто от тях корупцията е широко разпространена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg