Шумовата карта: Стойте далеч от Цариградско

869
Шумовата карта: Стойте далеч от Цариградско

Близо 59% от софиянци са изложени денонощно на нива на шум над допустимите стойности, каза Бистра Гюрова - експерт в дирекция "Околна среда" на Столичната община. Най-голямо е нивото на шум, създавано от автомобилния транспорт, а най-ниско - от прелитащите над града самолети, тъй като ошумяването е краткотрайно.

От дирекцията вече са внесли за обсъждане в комисиите на СОС Стратегическата карта за шума в околната среда, след приемането на която всеки софиянец ще може да провери чрез интернет измереното ниво на шум до сградата, в която живее или работи.

Според резултатите от направените изследвания всички обществени сгради в столицата са изложени на шум над граничните стойности във вечерните часове. Нито един софиянец не е изложен на шум от промишлените зони, тъй като шумът от тях е локален и те не се намират в жилищни райони.

Разработената карта на шума, която съвсем скоро ще бъде видима за гражданите ще е основата за мерки, които общината ще предприеме за намаляване на шума до обществените сгради и пътната инфраструктура.

От направените замервания по столичните булеварди най-високо е нивото на шума по бул. "Цариградско шосе" - над 80 децибела, а най-ниско - на ул. "Училищна" - 58 децибела. Средно по 6000 автомобила на час минават по "Цариградско шосе" плюс средно по 200 товарни автомобила на час.

Според данните от изследването на шума в столицата липсват сгради със специална изолация срещу шум от автомобилен транспорт. Мерките, които могат да се предприемат за ограничаването на нивата на шум в столицата ще се разработват от няколко дирекции в Столичната община.

Сред тях е подмяна на асфалтова настилка с друга, която дава по-ниски нива на шум, заменянето на паваж с асфалт, изграждането на шумопреграждащи диги с озеленяване, засаждането на дървета пред сградите.

Ефективна мярка е и въвеждането на "зелена вълна" при повечето булеварди, тъй като това ще ограничи нивата на шум от чакащите на светофарите автомобили. Любопитен факт е, че пътната връзка между бул. "Брюксел" и Терминал 2 на летище "София" е с преработен проект с цел намаляване нивото на шума.

Според Гюрова гражданите могат да намалят шума в жилища си с подходяща дограма. Сегашният начин на саниране срещу температурните влияния отвън няма шумоизолиращ ефект, посочи още тя.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg