Шушулов: По-високите цени - необходимост заради състоянието на енергетиката в света

495
Шушулов: По-високите цени - необходимост заради състоянието на енергетиката в света

Увеличението на цените е обективна необходимост поради състоянието на енергетиката в целия свят. Това каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно
регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов при общественото обсъждане на цените на топло- и електроенергията. Увеличението се налага поради поскъпването на всички горива, смятат експертите на комисията.

Цените на електроенергията за бита ще бъдат малко по-ниски от първоначално обявените, предаде БТА. Битовите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 16.01% по-скъп ток от 1 юли. Средното увеличение за дружеството е 14.53%.

Увеличението за битовите потребители - клиенти на EVN, ще е 14.59%, а средното увеличение за дружеството е 18.46%. За Е.ОН увеличението на цената за бита е 17.72%, а средно за дружеството – 18.5%.

Представителите на синдикатите заявиха, че такъв драстичен скок на цените на електроенергията ще постави на прага на бедността повече от 900 хиляди души с доходи до 300 лева.

Ръстът в цената на топлинната енергия е 14.01%, като среднопретеглената цена на топлинната енергия с гореща вода е 69.60 лв. на мегаватчас, каза Шушулов.

Среднопретеглената цена на електрическата енергия от топлофикационните дружества е 172.90 лв. на мегаватчас, а среднопретеглената цена на електрическата енергия от заводските
централи е 129.97 лв. на мегаватчас, което формира средна цена на електроенергията от комбинирано производство – 151.86 лв. на мегаватчас, съобщиха от ДКЕВР.

Поскъпването е обусловено от скока в цените на въглищата, посочиха членовете на ДКЕВР - вносните въглища са поскъпнали с около 35%, а въглищата от Маришкия басейн - с 14.01% от 1 април. Въглищата от мини "Бобов дол" са поскъпнали с 20%.

Цената на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй" се намалява със 7.89%, а цената за разполагаемост на централата остава същата, посочиха от комисията. ТЕЦ "Бобовдол"
има повишение на цената за енергия с 19.1%, а на цената за разполагаемост - с 8%, ТЕЦ "Марица 3"-Димитровград увеличава цената за енергия с 18.14%, а цената за разполагаемост - с 0.95%, ТЕЦ-Русе увеличава с 42.22% цената за енергия и с 10.42% цената за разполагаемост, а ТЕЦ-Варна има по-скъпа цена за енергия с 27.85%, като цената й за разполагаемост ще се формира през октомври според приватизационния й договор.

ТЕЦ "Марица Изток 2" има увеличение на цената за енергия с 14.91%, а на цената за разполагаемост - с 10.00%, "Енел" - ТЕЦ "Марица Изток 3" получава увеличение на цената за енергия с 16.54% и на цената за разполагаемост - с 12.61%. Водноелектрическите централи с мощност над 10 мегавата получават увеличение на цената от около 6.5%, сочат
данните на ДКЕВР.

Цената за пренос на НЕК е увеличена на 9.20 лв. на мегаватчас, а цената за достъп на енергиен системен оператор е увеличена с 25%, посочи Шушулов.

На 26 юни ще бъде взето окончателното решение за въвеждане на новите цени от 1 юли, посочиха от комисията.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg