Шушулов: "Топлофикация" София има право да закръгля сметките за парно

353
Шушулов:

"Топлофикация" София има право да закръгля сметките за парно, иначе тя губи пари. Това посочи днес пред журналисти председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.

Комисията засега няма да излезе с официално становище по въпроса, каза Шушулов. Той припомни, че по подобен казус Софийски градски съд е постановил решение в полза на "Топлофикация", а по делото на Татяна Авджиева е отсъдил в полза на потребителя. Ще
изчакаме "Топлофикация" София да сезира СГС, че има две противоречиви решения и тогава, ако трябва, ще решим дали "Топлофикация" София наистина трябва да изчислява сумите до втория знак след десетичната запетая или до четвъртия, каза председателят на ДКЕВР.

Ако се изчислява до втория знак след десетичната запетая, както съдът е постановил в делото на Авджиева, остават две числа след този знак и те носят загуби на топлофикация, ако не са включени в сметката, каза Шушулов. Той отбеляза, че се създава недоволство у
потребителите заради лансираната от медиите идея, че от "Топлофикация" София са лъгали при съставянето на сметките. Според мен няма такова нещо, обяви Шушулов.

За пример той даде числото 0.5278 . По делото, спечелено от Татяна Авджиева, съдът е сметнал, че то трябва да се отреже до 0.52, а третият и четвъртият знак след десетичната запетая не трябва да се начисляват, но това води до загуби, отбеляза председателят на ДКЕВР. Той обясни, че по математическата логика числото би трябвало да се закръгли на 0.53, а не на 0.52 тъй като числата след 2 са по-големи от 5.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg