Швейцария ни отпуска 76 млн. франка

801
Швейцария ни отпуска 76 млн. франка

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов се срещна с швейцарска мисия, която е на посещение у нас по повод подготовката на "Програма за швейцарско-българско сътрудничество", съобщиха от пресслужбата на МЗХ.

Посещението има за задача да подготви рамката на споразумението за отпускане на средства от правителството на Конфедерация Швейцария, за да се намалят икономическите и социални различия между България и останалите европейски страни, както и различията между динамичните градски центрове и структурно слабите периферни райони на страната ни.

Направленията, по които ще се предоставят средства в размер на около 76 млн. швейцарски франка, са свързани със сигурността, стабилността и подкрепата за реформи, както и опазването на околната среда и развитието на инфраструктурата, частния сектор и в областта на човешкото и социално развитие.

Финансирането ще е за 5-годишен период, със срок на усвояване - 10 години, като ще бъде под формата на субсидии, кредитни линии, гаранционни схеми и заеми.

Кандидатстването по Програмата ще може да става със съдействие от страна на държавните институции. Костов е запознал представителите на Конфедерация Швейцария с 19 идейни проекта, които Министерство на земеделието и храните в момента подготвя за кандидатстване по Програмата.

Той е подчертал, че един от най-значимите за ведомството проекти е този за национална инвентаризация на горите в България. С разработването на този проект ще стане възможно създаването на методически, организационни и законови предпоставки за Национална инвентаризация на горските екосистеми.

Другите проекти, по които министерството ще работи, са в областта на опазването на околната среда и развитието на селищната и горска инфраструктура, както и по безопасността на храните и експорта на български земеделски стоки.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg