Сигнали за данъчни, осигурителни и други финансови измами могат да се подават на сайт

1245
Сигнали за данъчни, осигурителни и други финансови измами могат да се подават на сайт

Сигнали за данъчни, осигурителни, митнически и други финансови измами могат да се подават на сайта www.nasvetlo.net, създаден в рамките на кампанията за извеждане на сивата икономика на светло "Помисли за утре - излез на светло!", съобщава БТА.

Тя беше представена днес в Националния пресклуб на БТА от инициаторите - националните медии БНТ, bTV, Нова телевизия, БНР, Дарик радио, в. "24 часа", в. "Труд", в. "Сега" и национално признатите работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България и Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес.

Според тях целта е чрез разкриване и посочване на нарушенията да бъдат накарани държавните институции да изпълняват своите задължения, защото държавата има решаваща роля в справянето със сивата икономика.

В сайта ще бъдат предоставяни актуални анализи и новини. Потребителите ще могат да публикуват свои мнения и предложения за механизми за извеждане на сивата икономика на светло.

Анонимността на гражданите, подали сигнали за нередности, ще бъде гарантирана. Ангажимент на медиите и организациите, участващи в инициативата, ще бъде да проучват подадените сигнали и да търсят положително разрешаване на конкретните случаи.

Специално място в сайта е отделено на класацията на осигурителите, където ще се публикуват официалните данни за средния осигурителен доход по икономически сектори и ще се прави класация на фирмите с най-висок или с най-нисък осигурителен доход.

Има сериозни по размер скрити обороти, чийто източник е сивата икономика. Този факт вече придобива характер на епидемия, която подрива устоите на конкурентната среда. В недекларираните обороти участват както юридически, така и физически лица, аргументираха се инициаторите.

Според тях в измамните схеми по укриване на доходи участват и институциите, и работодателите, и работниците, които се съгласяват да получават реално повече от официално декларираните суми и дължимите към тях осигурителни вноски.

Източниците на тези средства са т. нар. черни каси, които се пълнят от неиздаване на платежни документи или фактуриране под реалната цена на стоките и услугите, занижени цени при продажба на недвижими имоти, активи, дружества, дялове, акции, занижени
стойности по договори.

Причините за увеличаването на дела на сивата икономика са високото данъчно и осигурително бреме, недостатъчният контрол и неприлагането на законодателството, липсата на ефективни наказания и на достатъчна бизнес - и гражданска култура.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg