Силен диалог между публичния и частния сектор - условие за успешна реализация на ПЧП

531
Силен диалог между публичния и частния сектор - условие за успешна реализация на ПЧП

Днес, 5 март 2008 г., в „Гранд Хотел София" се проведе семинар за централната и местната администрации и бизнес организациите на тема „Модели и стратегии за публично-частно партньорство - опитът на Италия и България".

Организатори на събитието бяха Министерството на финансите на България и Министерството на икономическото развитие на Италия.

Форумът се проведе като заключителна част от подписаното в края на 2006 г. двустранно Споразумение за сътрудничество между двете министерства. Целта на споразумението беше да запознае представителите на българските институции с опита на Италия при реализирането на инвестиционни проекти чрез схемите на публично-частно партньорство.

В рамките на проекта бяха проведени семинари в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Видин и Русе, информират от МФ. Реализирането на тези форуми беше провокирано от необходимостта от прилагане на нови форми на финансиране, изпълнение и управление на инвестиционни проекти и нуждата от представяне на насоките на държавната политика по отношение на новите аспекти на партньорство между публичния и частния сектор на национално и местно равнище.

Фокусът на днешния заключителен семинар беше върху италианския опит в секторите здравеопазване и изграждане на инфраструктура, както и възможностите и перспективите за развитие на подобни проекти в България.

Желанието за обединяване на ресурсите и уменията в името на обща, взаимно полезна цел е първото и задължително изискване за стартирането на едно успешно партньорство, каза директорът на дирекция "Управление на средствата на ЕС" (УСЕС) в МФ - Боряна Пенчева. Едно от основните условия за успешната реализация на проектите ПЧП (публично-частни партньорства) е засиленият диалог между публичния и частния сектор още на най-ранен етап на подготовка на проекта. Този диалог трябва да се основава на принципите на прозрачността, взаимното зачитане на интересите и доверие, подчерта госпожа Пенчева.

ПЧП е реална възможност за прилагане на по-ефективни решения за инвестиране при ограничените възможности на публичните бюджети. Международният опит показва, че чрез включването на частния сектор се постигат по-висок стандарт и качество на предоставяните публични услуги, без това да води до повишаване на бюджетните разходи. Моделът дава възможност за преодоляване на съществуващите ограничения върху консолидирания бюджет, налагани от строгата фискална политика на ЕС.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg