Синдикалистите не подкрепиха проектобюджета

573
Синдикалистите не подкрепиха проектобюджета

Ръководството на КТ Подкрепа отчита тежкото наследство от предишното правителство и огромните трудности, които очакват страната през 2010 г., но не може да подкрепи проекта за Закона за държавния бюджет за 2010 г. Това е записано в становище на синдиката.

Становището е за тригодишната прогноза и Закона за държавния бюджет 2010 г. Ръководството на синдиката мотивира решението си да не подкрепи проектобюджета с това, че той има рестриктивен характер и с опита на Министерството на финансите (МФ) да прехвърли тежестите на кризата върху хората на наемния труд и най-бедните слоеве от населението.

В становището се посочва, че нито в бюджета за 2010 г., нито в тригодишната бюджетна прогноза, има идея за политика по доходите. Фактически България остава на дъното в ЕС с мизерните си доходи и цялата тежест на кризата се стоварва върху хората на наемния труд, които изпадат в крайна бедност, заявяват от синдиката.

Доказателство за това е състоянието на минималната работна заплата, отбелязват от КТ Подкрепа. Нетният доход от замразената на 240 лв. работна заплата е 187.50 лв., а прагът на бедност за 2009 г. е 194 лв., при 211 лв. за 2010 г., се отбелязва в становището.

Прокламираната основна цел на пенсионната политика за 2010 г. за запазване нивото на осигурителната защита на хората в пенсионна възраст и подобряване на финансовата им сигурност може да се определи като цинизъм, защото се отменя златното швейцарско правило за осъвременяване на пенсиите, пише в становището. Според синдиката през 2010 г. номиналният размер на пенсиите се замразява. Реалният размер на доходите от пенсии ще се намали с размера на инфлацията, добавят от синдиката.

В становището се посочва, че за синдиката е необяснимо трикратното намаление на средствата в националния план за заетост (от 190 млн. на 65 млн. лв.). Това, според КТ Подкрепа, означава, че 60 на сто от активните мерки на пазара на труда ще бъдат блокирани.

Според синдиката в разходите на Министерския съвет има необясним дисбаланс в размера на средствата за работна заплата и други възнаграждения. Те са увеличени 2.54 пъти в сравнение с тези през 2009 г. Ако това са разходите за заплати на хората от закритите министерства, които са се влели в редиците на МС, въпросът е защо закрихме тези министерства, след като техните чиновници ще продължават да тежат на бюджета, питат от синдиката.

Според организацията няма яснота защо разходите за заплати и други възнаграждения в МФ са се увеличили с 19.1 на сто спрямо 2009 г. Необяснимо е намалението с 14.8 на сто на текущите разходи в Министерството на здравеопазването и намалението с 21.16 на сто на субсидиите за болнична помощ, докато в Министерството на физическото възпитание и спорта разходите се увеличават със 136.55 на сто, а в Министерството на културата - със 136 хил. лв., се отбелязва в позицията.

Синдикатът възразява срещу намерението на правителството в рамките на мандата да намали с пет процента осигурителните вноски. От организацията определят замразяването на нивата на обезщетенията при безработица за 2010 г. - в разгара на икономическата криза - като изключително рестриктивна мярка.

Във връзка с управлението на държавния дълг ръководството на синдиката изразява надежда да получи точен анализ, какво налага прибягването до нови заеми, вероятно от Световната банка. Според КТ Подкрепа, политиката за даване на държавни гаранции следва да бъде прилагана рядко, само за национално значими случаи.

По отношение на параметрите на проектобюджета за 2010 г. в частта за устойчивост на макроикономическата система, от КТ Подкрепа посочват, че подкрепят запазването на валутния борд до влизането в еврозоната, но предлагат фиксингът на лева спрямо еврото да не се променя. Поради ниското ниво на доходите в България синдикатът предлага да не се избързва с влизането в ЕRМ II, докато не се изравнят доходите в България със средните в Европейския съюз.

По отношение на основните източници на консолидираните приходи и по-специално - данъчните приходи, синдикатът възразява срещу отмяната на данъчното облекчение за инвеститори, влагащи над 10 млн. лв. Според КТ Подкрепа предлаганото увеличение на акцизните ставки на алтернативните горива (газьол и тежки горива), които са база за определяне на топлината енергия, ще се отрази негативно върху бюджетите на домакинствата и бизнеса.

Рязкото повишаване на акцизната ставка за електроенергия за стопански нужди ще влияе отрицателно на бизнеса, ще се отрази негативно на себестойността на продукцията и ще застраши заетостта, добавят от КТ Подкрепа.

От КНСБ също имат принципни различия с правителството по бюджетната философия и перата в бюджета за 2010 г. Това каза пред журналисти днес зам.-президентът на синдиката Пламен Димитров.

В условията на криза, а кризата за България през следващата година ще бъде най-тежката, ние се опитваме да преразпределим през бюджета по-малко средства, което не е правилно, коментира той.

Позицията на синдиката е приета единодушно от изпълнителния съвет на КНСБ и ще бъде предоставена на държавните институции. Президентът на КНСБ Желязко Христов ще обсъди с премиера Бойко Борисов всички въпроси, които тревожат синдикалистите.

В КНСБ смятат, че са необходими малки, контролирани и временни бюджетни дефицити. Всички прогнози показват, че тази година няма да има баланс на бюджета, добави Димитров. Във Великобритания бюджетния дефицит ще бъде 12 процента, в Германия - 8 процента. При нас такъв висок процент не може да има, но можем да вземем пари от фискалния резерв, който е точно за това, каза Пламен Димитров.

С тези пари могат да се подкрепят политики към нискодоходните групи, отбеляза той. Това са хора, които харчат парите си предимно за храна и ще подкрепят българските фирми, които произвеждат хранителните стоки, смятат от синдиката. Ние не сме в синхрон с това, което се прави в ЕС и със съветите на Световната банка, която казва, че трябва да бъдат подкрепяни социалните мерки, за да не изпадат хората в крайна бедност, коментира Димитров.

Сред добрите неща в проектобюджета са усилията на правителството да вкара в употреба колкото може повече пари от еврофондовете - заложени са около 2.5 млрд. лв. от тези фондове, посочиха от КНСБ. Синдикатът подкрепя желанието на правителството да ограничи "сивата" икономика и корупцията, каза Димитров.

В КНСБ смятат, че трябва да има необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Безработицата през 2010 г. ще нараства, заявиха от синдиката е предложиха да има данъчна преференция от 5 на сто при допълнително осигуряване за безработица. Според КНСБ догодина ще има 550 000 безработни при 300 000 сега.

БВП ще намалее с 2 процента през 2010 г., но има данък, който никой не коментира - приходите от държавни, общински и съдебни такси, които достигат 1.5 млрд. лв., каза Пламен Димитров. Притеснение буди и новият акциз върху цигарите, от който се очакват 305 млн. лв. приходи, но това едва ли ще стане и най-вероятно ще се засили "сивият" сектор, каза Димитров.

В проектобюджета няма заложено увеличение на пенсиите и заплатите, добави той.

Тежестта на кризата ще бъда пренесена върху плещите на трудовите хора в България, каза Желязко Христов. В предложения ни вид не можем да одобрим бюджета на страната и категорично не приемаме бюджета на Националния осигурителен институт, допълни той.

Естествено е през следващата година да има социално напрежение и протести, ако властта остави политиката само в ръцете на финансовия министър, коментира Христов.

От КНСБ предлагат да бъде увеличена вноската за помощ при безработица от един на два процента, или да бъдат добавени средства в бюджета, за да бъдат гарантирани правата на безработните. КНСБ настоява това, което е записано в Кодекса за социално осигуряване, да бъде изпълнено и с около 6.5 на сто да бъдат осъвременени всички пенсии по швейцарското правило. Предлага се отпадане на тавана на пенсиите от началото на следващата година.

Така предложен, бюджетът за 2010 г. няма да стимулира икономически растеж, каза Желязко Христов. Ние смятаме, че не трябва да се подкрепя само износът и да не се разчита на вътрешното потребление, добави той.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg