Синдикати и работодатели предвиждат средно увеличение на доходите от 12.7%

363
Синдикати и работодатели предвиждат средно увеличение на доходите от 12.7%

Днес, 27 май, в БСК се проведе поредният кръг преговори между синдикати и работодателски организации относно препоръчителния индекс за увеличение на работните заплати в частния сектор през 2008 г.

Достигна се до сериозно сближаване на позициите между страните, като синдикатите приеха предложението на работодателите за диференциран индекс, отчитащ влиянието на плоския данък върху доходите.

Към момента се дискутират цифри, които все още не са окончателни, а именно: за доходите между 220 и 300 лв. - 16.6% увеличение, за доходите от 301 до 490 лв. - 12.2% увеличение, за тези над 490 лв. - 9.2% увеличение. Синдикатите обсъждат средно увеличение да бъде в размер на 12.7%.

От своя страна работодателите приеха желанието на синдикатите при изчислението на препоръчителния индекс да се вземат 75% (а не 50%) от ръста на производителността.

Синдикати и работодатели обаче не се разбраха по някои въпроси, които остават спорни на този етап: Дали стопанската конюнктура е положително или отрицателно число, дали за доходите над 490 лв. увеличението да е едноцифрено (както настояват работодателите) или двуцифрено (по настояване на синдикатите)

В днешните преговори участваха председателите и експерти на КНСБ, КТ „Подкрепа” и Българската стопанска камара, както и упълномощени зам.-председатели на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg