Синдикати поискаха спешно обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност

428
Синдикати поискаха спешно обявяване на

КТ "Подкрепа" настоява за спешно обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност и назначаване на постоянни синдици, съобщи на пресконференция председателят на Федерация "Металурзи" към синдиката, Людмил Павлов.

Тези искания синдикатът е изразил в декларация до президента, председателя на Народното събрание, премиера и до министъра на икономиката. Декларацията беше представена днес пред медиите. Синдикатът иска също спешно решение за избор на оферта и въвеждане на нов управляващ или нов собственик на комбината. Настоява се в най-кратки срокове да бъде разработен оздравителен план.

Според синдикалния лидер, ако не се осигурят средства до края на седмицата за суровини за дружеството и за енергоизточници, комбинатът ще спре да работи окончателно. От синдиката предупреждават, че ако не се изплатят дължимите трудови и допълнителни възнаграждения, металурзите ще излязат на законен протест.

По данни на КТ "Подкрепа" в офертата на "Арселор Митал" се предвижда покупка на активи, докато в предложението на украинския инвеститор Константин Жеваго - на акции. Синдикатът се опасява, че при покупка на активи, добивната част от дружеството може да остане извън офертата.

Става дума за коксохимичното, агломерационното, феросплавното и доменното производства. "Арселор Митал" предлага 30 милиона евро за работен капитал срещу ексклузитет от 60 дни, в които сегашният собственик на дружеството и мениджмънтът на комбината да не водят преговори с друг купувач, казаха от синдиката. В офертите се предлагат 500 милиона долара за следващите пет години, след като "Арселор Митал" придобие всички активи чрез схемата на несъстоятелност и ликвидация на дружеството.

Жеваго предлага да работи на ишлеме, или да наеме комбината, или да сключи търговски договор и да купи акции на дружеството. За разлика от "Арселор Митал" синдикатите са сключили договор с украинския инвеститор за гарантиране на работните места. Сега представители на КНСБ и на ръководството на комбината са в Лондон, за да разговарят с Прамод Митал за бъдещето на дружеството. От КТ "Подкрепа" няма представител, заявиха от синдиката.

В прессъобщение на комбината, получено днес в БТА, се посочва, че "Арселор Митал" отпуска на "Кремиковци" 30 млн. евро съобразно с предложения си план за спешно финансиране. Част от средствата ще бъдат използвани за заплати на служителите и да се уредят всички неизпълнени плащания и непосредствени разходи за капиталовложения на компанията.

Останалите средства ще се вложат в снабдяване със суровини, консумативи, резервни части и други, информира пресцентърът. Заплащането на медицинските сестри може да се повиши с подобрения в рамковото договаряне, смята конфедералният секретар на синдиката д-р Евгени Душков.

Предлага се да се определи в клиничните пътеки пакет от специални алгоритми за специалистите по здравни грижи, където да са разписани дейностите им и така да се отдели част от финансирането по клинична пътека за тази категория персонал. Според синдиката медицинските сестри дори и да не участват в договарянето, ако тези правила се вместят в клиничната пътека и трудът им се регламентира като дейности, ще има ясна формула за това как те да могат да получават своя процент, с който да могат да им бъдат увеличени заплатите.

Сега зависи от решението на управата на болницата, а парите се определят според вътрешни правила. В отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, министъра на здравеопазването и до лидерите на ДПС и НДСВ, което ще бъде изпратено днес, синдикатът изразява своето несъгласие с предложенията от срещата в Катарино за реформиране на здравната система.

Според синдиката, ако предложенията се осъществят, това би довело до хаос и срив в системата. Според синдиката с идеята за създаване на частни здравни фондове се смесват осигурителната и застрахователната системи, освен това ще бъде необходима и актуализирана информационна здравна система, която да е съвместима с тази на НЗОК и с бъдещите проекти на електронни здравни досие и карти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg