Синдикатите: Българите стоят над случващото се с доклада

367
Синдикатите: Българите стоят над случващото се с доклада

Хората в България приемат това, което се случва с докладите на Европейската комисия (ЕК) и критиките като нещо, което е над тях, което не се случва със собствения им живот и затова не протестират срещу управляващите след негативните оценки. Така лидерът на КНСБ Желязко Христов коментира липсата на гражданска активност и натиск върху управляващите като резултат от критиките на Евросъюза.

„Усвояването на средствата от ЕС не бе превърнато в граждански процес и до днес обществото още не е добре информирано как става това усвояване и какъв е смисълът на евросубсидиите за България“, отбеляза синдикалният лидер. Той бе категоричен, че страната ни не може да бъде заложник на „корумпирани чиновници на различни нива, които очевидно не са се държали добре и с евроекспертите“.

Желязко Христов настоя управляващите да поискат отговорност на тези чиновници, но изтъкна, че „не бива покрай сухото да гори и мокрото“, а компетентните органи трябва да си свършат добре работа по установяване на виновниците за констатациите в докладите на ЕК.

Хората в България претръпнаха през всички тези години на преход, защото се сблъскваха безрезултатно с едни и същи негативни явления в обществено-политическия живот на България. Това доведе до апатия у едни и до бягство извън страната – за други, заяви от своя страна в коментар на евродоклада лидерът на КТ “Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Синдикалистът изтъкна, че олигархическият модел на управление в страната може да бъде разбит само с натиск на цялото общество. „Българинът обаче не си пада по обединението. Съчетанието на свръхсамочувствие и комплекс за малоценност ни прави неспособни да се преборим за собствените си интереси“, изтъкна Тренчев.

Той заяви още, че хората на труда нямат свои представители в българския парламент, където са се настанили представители на бизнес интереси, на които се плаща за покровителство на тези интереси. "Институционалната формула в България не е добра. Формулата на контрол също. А третата власт съвсем я няма“, изтъкна синдикалният лидер и подчерта, че смяната на една или друга личност в управлението няма да реши проблемите.

Той коментира и тазсутрешното задържане от ДАНС на Николай Маринов, като го определи като „показна“ и унизителна за българските граждани акция.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg