Синдикатите отново нападнаха Дянков

651
Синдикатите отново нападнаха Дянков

„Подкрепа" и КНСБ искат да се споразумеят с работодателите минималната заплата да стане 290 лв. Всички трябва да знаят, че прагът на бедност в България е 211 лв.

Социалният министър говори за увеличение, каквото и да е това увеличение, то няма да бъде изхарчено на Канарските острови, а за хранителни продукти и то в ниската ценова група, коментира президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

„Между социалния и финансовия министър има разменени реплики, които се надявам да доведат до сериозни преговори. Числата, които се подхвърлят в пространството имат логика и се опират на сериозни методики", каза президентът на КТ "Подкрепа".

Например, всички трябва да знаят, че прагът на бедност в България е 211 лева, а минималната работна заплата трябва да отиде на 290 лева. Ние искаме заедно с КНСБ, да се споразумеем с работодателите минималната работна заплата да стане 290 лева, допълни Тренчев.

Финансовият министър е запънал краката - не и не. Трябва да му се обясни при всичките негови изхвърляния, че кризата била свършила, че тя не е свършила. Сега не знам каква нова дата за изход от кризата ще даде, коментира Тренчев.

Той каза, че бюджетът трябва да има разходи, които Дянков се опитва максимално да ореже, но трябва да има и приходи. "Единственото, което той казва е, че трябва да режем разходите. Трябва да поговорим какво трябва да направим, за да има повече приходи", поясни президентът на КТ "Подкрепа".

"Преди няколко години се разбрахме с работодателите, обединихме се около инфлацията, производителността на труда и ако по тази формула я изпълним, тогава можем да говорим за увеличение от около 11 цяло и няколко десети от процента.

Компонентът, който е непредвидим се казва Симеон Денчев Дянков. По принцип моето впечатление е, че там логиката не върви. Отдавна съм казал мнението си за този човек. Тази икономическа политика, всички тези спадащи рейтинги, се дължат на това. Специално тази целенасочена политика почиваща на незнайно каква логика, сериозно ги дърпа надолу и ще продължава да ги дърпа", подчерта Тренчев.

От своя страна председателят на КРИБ Огнян Донев заяви, че те винаги са заявявали, че гледат положително за увеличение на минималната работна заплата. "Лично заявих, че повишаването й от 240 лв. на 270 лв. е нещо, което ние приветстваме, нямаме никаква съпротива сред нашите членове. И нямаме проблем частното предприемачество да участва във вдигане на заплатата.

Д-р Тренчев позиционира критиката си само върху Министерството на финансите. Аз смятам, че финансовата дисциплина, колкото и да е болезнена, е нещо полезно за държавата.

Дянков не можеше да знае, че ще има арабски бунтове, земетресение, цунами, война в Северна Африка. Всеки момент очакваме нещо да се случи и на Иберийския полуостров. Всичките тези неща никой не ги е очаквал. Много елементарно е всичко това да се хвърли на гърба на господин Дянков, не може той да е виновен за всичко в тази държава", категоричен бе Донев.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg