Синдикатите: Съкращаване на разходи-да, на заплати-не

579
Синдикатите: Съкращаване на разходи-да, на заплати-не

Синдикалните организации имат възражения и срещу приватизацията на миноритарни дялове в енергетиката

Синдикатите са категорично несъгласни с намаляването на заплатите в бюджетния сектор и ще търсят компромисно решение по време на заседанието Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това заяви Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ.

"Разходи - да, заплати - не", обобщи позицията на синдиката той, като подчерта, че те нямат против съкращавенето на други разходи, но са срещу намаляването на базовите заплати. Освен това синдикалните организации имат възражения и срещу приватизацията на миноритарни дялове в енергетиката.

По време на обсъжданията са възникнали съмнения и около предложените промени в облагането на хазарта и застрахователните дружества. Двете предложения, възникнали на финала на преговорите, бяха да се облага с плосък данък и печалбата от игри на щастието, а застрахователите да плащат данък върху оборота, а не върху печалбите. Според представители на бранша обаче това би довело до фалит на застрахователни дружества.

Поне половината от резервите на застрахователните компании ще бъдат изнесени в чужбина, ако се въведе облагане върху оборотите, а не върху печалбите в сектора, предупредиха от Асоциацията на застрахователите в България. Според бранша има голяма вероятност да се стигне до декапитализация или несъстоятелност на дружествата. Със сигурност ще се стигне и до оскъпяване на застрахователните услуги.

„Ние вчера настояхме средствата за заплати да бъдат извадени пред скоба и да не са обект на тези намаления. Тоест да се намалява с 10%, но не от заплати, като нашата теза беше, че във ведомствата вече са извършени съкращения и не бива това да продължава нататък.

Друг е въпросът, как ще процедират тези ведомства, които не са извършили тези съкращения. Там може някакъв по-гъвкав режим да се приложи", посочи Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа".

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество се очаква да приключи своята работа. При окончателното финализиране на пакета от антикризисни мерки ще бъдат изготвени два протокола, в които ще бъдат вписани мерките, по които има съгласие от социалните партньори и още един, в който ще бъдат мерките, по които няма съгласие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg