Синдикатите ще протестират срещу пакта Евро Плюс

929
Синдикатите ще протестират срещу пакта Евро Плюс

Координационният съвет на на КНСБ /КС на КНСБ/ предупреждава правителството и работодателите, че ако в следващите седмици, преди средата на годината, не се намери приемлив механизъм за коригиране и компенсиране на доходите на населението, организацията ще предприеме консултации за организиране на съвместни национални протестни действия с КТ "Подкрепа".

Това се посочва в позиция на КС на КНСБ за пакта "Евро плюс" и за хода на преговорите по предложенията на двата синдиката за мерки и политики в подкрепа на доходите и социалните плащания.

Според КНСБ пактът "Евро плюс" грубо навлиза в територии на изключителна национална компетентност и отговорност, каквито са сферите на труда, заплащането и социалната защита.

Като цяло документът е насочен към рестрикции и издигане в култ на макроикономическото равновесие и финансовата стабилност, а това неминуемо води към орязване на права и замразяване на заплати и пенсии, заявяват от КНСБ.

Според синдиката има връзка между ангажиментите по пакта "Евро плюс" и хода на преговорите в структурите на тристранния съвет по предложенията на КНСБ и КТ "Подкрепа" за мерки и политики в подкрепа на доходите и социалните плащания.

Всичко това очертава сериозни предизвикателства пред необходимите мерки за социално сближаване и създава заплаха за социалния мир в страната, заявяват от КНСБ.

"Едноличното импровизирано решение на министър- председателя Борисов, без необходимите предварителни национални консултации, както на политическо, така на обществено ниво, за присъединяване към Пакта "Евро плюс" и Европейския механизъм за финансова стабилност е прибързано и рисково действие за социалната стабилност в страната", се посочва в позицията на КС на КНСБ. Според синдиката няма причини, нито обективна необходимост, нито задължение за България да се предприеме подобен ангажимент.

КНСБ по никакъв начин няма да допусне да бъдат преразглеждани или ревизирани мерките и етапите за постигане на дългосрочна финансова стабилност на пенсионната система, договорени в края на 2010 г. и гарантирани с подписа на министър-председателя Борисов, се казва още в позицията на КС на КНСБ.

КС на КНСБ настоява да продължи задълбоченото и отговорно обсъждане на синдикалния Пакт за заетост и растеж, както и за положителен резултат при преговорите върху предложенията на КНСБ и КТ "Подкрепа" за мерки и политики в подкрепа на доходите и социалните плащания.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg