Синидикатите подписаха за увеличение на брутните заплати

374
Синидикатите подписаха за увеличение на брутните заплати

Синдикатите и 6 работодателски организации подписаха споразумение за увеличаване на брутните заплати на заетите в реалния сектор след въвеждането на пропорционалия (плосък) данък от първи януари 2008г. Това каза пред журналисти президентът на КНСБ Желязко Христов след края на срещата в конфедерацията, цитиран от БТА.

В документа е записано, че увеличението е за служителите, които получават доходи до 490 лв. По този начин ще се компенсира нетното намаление на месечното им възнаграждение. Желязко Христов подчерта, че бизнесът ще се нуждае от 130 000 000 лв, за да се компенсират ощетените работници.

Синдикати и работодатели настояват министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова да разпростре действието на колективните трудови договори на отраслово или браншово равнище, както и договореностите за покриването на загубите от въвеждането на плоския данък.

Според клаузите в договора минималните работни заплати по категории персонал в предприятията не трябва да бъдат по-ниски от минималния осигурителен доход за същите категории персонал през 2008 г.

КНСБ, КТ "Подкрепа" и работодателските организации настояват за въвеждането на диференциран подход при определянето на препоръчителния индекс за повишаване на средната работна заплата през следващата година.

Те призовават МС и НС да разширят квотата за ваучерното хранене от 100 000 на 300 000 души.

Според Васил Велев -председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България- данните на синдикатите и работодателските организации за ощетените работници се различават - според КНСБ и КТ "Подкрепа" заплати до 490 лв. получават 1 200 000 души, а според шестте работодателски организации са 300 000-400 000 души. По неговите думи след въвеждането на плоския данък ще нараснат доходите на повечето работещи в частния сектор и ще се увеличи производителността на труда.

Заместник-председателят на Българска стопанска камара Дикран Табеян напомни, че до септември 2007 г. заплатите в частния сектор са се увеличили с 19 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg