Сивата икономика намалява

1375
Сивата икономика намалява

Намаляване на сивата икономика с 6-7 процентни пункта отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал. От 2010 г. насам работодателската организация работи върху проект за измерване на дела на сивия сектор у нас.

Според работодателите, през 2012 г. делът на сивия сектор у нас е 36.8 на сто, а според служителите – 41.3 на сто. Средноевропейското равнище на сивата икономика е 15%.

Според Емилия Ченгелова от асоциацията, все още има трайна нагласа сред населението, че може да се използват некоректни практики. Има намаление от 7-8 на сто по показателя работа без договор изобщо. Намаление по този показател е отчетено и по оценките на работодателите, и по оценките на наетите, каза Ченгелова.


„В рамките на проекта наблюдавахме един допълнителен индикатор за това каква е нагласата и реалната готовност на населението да си плаща данъците и го правихме на две нива: веднъж работодателите като икономически субекти и втори път населението. Ако обобщим всички тези сложни сметки и числа, се оказва, че в държавната хазна постъпват три четвърти от данъците, които се дължат", каза тя.

Междувременно от НАП допълниха, че хазната търпи много по-големи щети от укриване на обороти, отколкото от източване на ДДС. От април, когато бе въведена дистанционната връзка на касовите апарати с данъчната администрация, се е увеличил размерът на декларираните обороти, но и на декларираните разходи. Затова един от акцентите за данъчните ще бъдат фиктивните разходи.

По отношение на данъчните измами се наблюдава сериозен спад, смята Николай Петков от приходната администрация. През миналите три години има много стремително намаляване – някъде около 30-35 на сто на щетите, предизвикани от данъчни измами.

Говорим за много голямо намаляване на този вид измами и вече влизаме в рамките на нормалните европейски проценти, каквито са в Холандия, Англия и така нататък, каза Петков, цитиран от Дарик.

„Другото поевропейчване на данъчните измами, ако така мога да се изразя, е, че вече преобладават вътрешнообщностните измами, тоест измамите, свързани с вътрешнообщностни доставки, а не толкова тези в страната", допълни той.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

cia
# 0
01:12 | 8 December 2012
Това е напълно естествен процес, тъй като фирмите отиват директно в черната икономика. Вж. Брой непререгистрирани фирми + брой закрити + брой фирми пред закриване.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg