Сивият сектор в икономиката ни действа заразително

664
Сивият сектор в икономиката ни действа заразително

Сивият сектор в икономиката вече действа заразително и обхваща като епидемия цялата икономика. Тя вече не е спорадично, изолирано явление, а в някои сектори е обхванала 80% от икономиката.

Това заяви председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев по време на пресконференцията, част от инициативата "Мисли за бъдещето- излез на светло", инициирана от БСК и големите наши медии.

Реалните доходи са много по-високи от официално обявените. Практиката по укриване на доходите е най-сериозна в строителството, туризма, търговията и финансите.
По думите на Данев в укриването на доходите участват не само юридическите лица, а и работодатели, работници, граждани и институции.

Сивата икономика има сериозни по размери скрити обороти - неиздаване на платежни документи, което е масово явление, фактуриране под реалната цена на стоки и услуги, рязко занижени цени при продажба на недвижими имоти, акции, аткиви, занижени стойности по договори.

Цените на недвижимите имоти за последната година са се увеличили 2,45 пъти, докато данъчните оценки са повишени едва с 0,2 пъти, т. е. 13 пъти по-малко, информира още Данев.

Драстично са деформирани финансовите потоци у нас, като 700 млн. лв. държавата е загубила само от невнасяне на ДДС, посочи той.

3 млрд. лв. са жилищните кредити, които са нараснали 3,68 пъти, а потребителските кредити са вече за 9 млрд. лв.

Може да се види, че почти няма обявени лоши кредити, а хората, които са взели кредитите, не могат да ги обслужват, според доходите, които са представили, коментира Данев.

Причините за размерите на сивата икономика са високото данъчно бреме и осигурително бреме, недостатъчен контрол от страна на законодателството, липса на наказания.

Средната работна заплата в държавния сектор е с 1180 лв. средногодишно по-висока от частния сектор, което е невъзможно според Данев.

Един машинист не получава под 1500 лв, а най-неквалифицираният строител взима заплата 600 лв., подчерта Божидар Данев.

По думите му около 1 млрд. 800 000 лв е допълнителният, недеклариран доход годишно, който ако се преразпредели само върху пенсиите, означава увеличение с 65% на пенсиите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg