Скандинавски консорциум планира изграждането на вятърни паркове

452
Министър Петър Димитров е разговарял с представители на консорциум от скандинавски частни инвеститори, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/.

Гостите, основно от Дания, са представили намеренията си за дългосрочни инвестиции в България в областта на възобновяеми енергийни източници, инфраструктурата и жилищното строителство.

Срещата е била по желание на инвеститорите, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Министър Димитров е изразил принципна подкрепа към предложението за джоинт венчър между скандинавския консорциум и България по проект за производство на вятърна енергия.

Държавното участие ще бъде под формата на консултантска помощ с цел опазване на околната среда и синхрон с дългосрочната политика на България за развитие на туризма и инфраструктурата.

Скандинавкият консорциум ще участва чрез изграждане и оптимизиране на инфраструктура, подкрепа за достъп до финансов ресурс от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ и до датските производители на вятърни турбини.

Намеренията на инвеститорите са 35 на сто от производствените мощности за изграждане на вятърните паркове да се сглобяват в България, което ще създаде възможност за разкриване на допълнителни работни места.

До момента инвестициите на консорциума в Европа възлизат на 1 млрд. евро, съсредоточени главно във възобновяеми енергийни източници, изградени в Норвегия, Дания, Германия, Испания, Полша и Италия, пише в съобщението.

Министър Димитров е подчертал, че в момента в България се осъществяват 10 проекта в областта на енергетиката и всеки нов ще засили конкурентната среда в енергийния сектор в страната.

Инвеститорите са посочили, че в едноседмичен срок ще изпратят своето предложение за идеен проект, допълват от МИЕ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg