Сключват договори за 600 млн. евро по ОП "Околна среда" до края на 2008 г.?

399
Сключват договори за 600 млн. евро по ОП

В комисиите, които ще оценяват проектите по Оперативната програма „Околна среда” ще има представители на Камарата на строителите. Това предложение на организацията прие Чакъров, който заедно с вицепремиера Меглена Плугчиева участва в среща с Управителния съвет на Камарата на строителите.

Чакъров подкрепи и предложението на Камарата в тръжните комисии, които ще избират изпълнители по процедурите, организирани от общините, също да има представители на бизнеса без право на глас, като наблюдатели, които обаче да дават своето становище като независими експерти. Това ще осигури повече прозрачност и е в интерес на всички нас, коментира министърът.

Според него до края на годината има съвсем реални възможности за сключване на договори за реализация на проекти на стойност минимум 600 млн. евро по Оперативната програма „Околна среда”, която е на обща стойност 1.8 млрд. евро за периода до 2012 година, съобщи Джевдет Чакъров. На 30 май приключва процедурата за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции и очакванията на министъра са те да са за минимум 250 млн. евро.

Веднага след това ще стартират процедурите в областта на отпадъците, където имаме много сериозни ангажименти – до първи юли 2009 година трябва да бъдат изградени 55 регионални депа, каза Джевдет Чакъров. Той увери, че ще бъде направено всичко до края на годината да започне строителството на оставащите 21 регионални депа. Нереалистично е обаче то да завърши до първи юли догодина и ние ще започнем разговори с нашите партньори от Брюксел да преразгледаме този срок, разбира се на базата на предприетите от нас всички мерки за максимално съкращаване на сроковете за изпълнение на проектите, коментира министърът.
Той призова строителите да проучат процедурите по Оперативната програма „Околна среда” и да имат готовност да се включат в нейното изпълнение.

Министър Чакъров посочи като един от сериозните проблеми, който не трябва да се допуска неспазването на сроковете за строителство. Имаме такъв негативен опит от проектите по ИСПА, удължаването на сроковете по проектите води до тяхното оскъпяване, което се поема от държавния бюджет, а също така нарушава и изпълнението на цялостната програма в съответния сектор, затова удължаване на сроковете по ОП „Околна среда” няма да се допуска, подчерта министърът.

Имаме пълна готовност да се включим в изпълнението на всички оперативни програми, през последните години ръстът в строителството позволи на строителните фирми да се капитализират, да купят нова техника и да повишат производителността на труда, отговори Симеон Пешов, председател на Камарата на строителите.

Няма обект, който българските строители да не могат да изпълнят, допълни той. Според Пешов досега при реализацията на проектите по ИСПА от Брюксел са налагани такива критерии, които изкуствено са създавали пречки за участие на българските строителни компании в търговете. Чужди фирми с дъмпингови цени спечелиха и после натовариха бюджета с 30 процента, съобщи Пешов.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева призова от Камарата на строителите да представят своите предложения за промени в Закона за обществените поръчки в работната група, която трябва да ги обобщи до 5 юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...