Скок с 25% на износа за трети страни през май

818
Скок с 25% на износа за трети страни през май

През периода януари - май 2012 г. износът на България за трети страни се увеличава с 3.3% спрямо съответния период на предходната година и е в размер на 6.4 млрд. лв., сочат данните на НСИ.

Основните търговски партньори на България са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Република Македония, които формират 46.6% от износа за трети страни.

Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Израел, Канада, Сирия и Бразилия, докато най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, Индия, Иран, ЮАР и Хърватия.

През май 2012 г. износът за трети страни се увеличава с 25.0% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1.5 млрд. лв.

Вносът на България от трети страни за първите пет месеца на 2012 г. се увеличава с 15.8% спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 8.5 млрд. лева (по цени CIF).

Най-голям ръст бележи вносът от Перу, Босна и Херцеговина, Иран и Бразилия, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Казахстан, Израел и Украйна.

През май 2012 г. вносът на България от трети страни нараства с 24.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.0 млрд. лв.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - май 2012 г. е отрицателно и е на стойност 2 088.0 млн. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 659.4 млн. лева.

През май 2012 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е в размер на 467.9 млн. лв.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2012 г., в сравнение със същия период на предходната година, най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”.

Спад се наблюдава при износа от секторите „Артикули, класифицирани главно според вида на материала", "Машини, оборудване и превозни средства" и "Минерални горива, масла и и подобни продукти".

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор "Машини, оборудване и превозни средства”. Спад се наблюдава единствено в сектор „Храни и живи животни”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg