Слагат ограничения на големите вериги?

759
Слагат ограничения на големите вериги?

Чрез законодателни промени ще се регламентират отношенията между големите търговци на дребно и техните доставчици. Така ще се ограничи практиката големите вериги да налагат такси на доставчиците.

Министерство на икономиката предлага промени в Закона за защита на конкуренцията, които ограничават големите търговски вериги, а техни представители ги оспорват, съобщава "Труд".

Измененията например въвеждат понятието значителна пазарна сила, която ще се определя според броя на магазините в една верига, оборота, особеностите на пазара и дела на търговеца на него. Мощните фирми ще са подложени на ограничения, които няма да засягат по-слабите играчи, като например това да отразяват в крайната цена отстъпките, които доставчикът или производителят им прави.

Предлаганите промени няма да засегнат пряко цените. Те отговарят на поредица от сигнали на производители за непосилни условия, налагани от големите търговски вериги, обясни дни преди да бъде освободен от поста заместник-министърът Димитър Чохаджиев пред БНР.

Промените са насочени срещу едностранните и неизгодни условия, налагани на производителите на суровини и готови продукти. "Доставчиците не си тръгват от веригите, защото няма да могат да си продават стоките. Има странни такси, като например "такса рожден ден на търговската верига", "такса реконструкция на филиал". Т.е., прехвърлят разходи върху производителя. Икономическото министерство ще изготви промени в закона за конкуренцията и ще ги предложи в парламента", каза Чохаджиев.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg