Слънчеви лъчи: Не е бутилирано олио от цистерните

1657
Слънчеви лъчи: Не е бутилирано олио от цистерните

Не е бутилирано и не е пускано на пазара каквото и да е олио, негодно за употреба, съобщиха от завод “Слънчеви лъчи” – гр. Провадия, по повод информацията от РИОКОЗ – Варна за спрените за проверка две цистерни с олио, внос от Украйна.

Проверката на РИОКОЗ е част от акция на европейските институции и е свързана с открити в ЕС отделни партиди от замърсено нерафинирано слънчогледово олио внос от Украйна.

На тази проверка подлежи всяко слънчогледово масло внос в ЕС от Украйна след септември 2007 г. (близо 20 000 тона за България). Олиото, което е внесено у нас, притежава всички необходими сертификати и не съдържа опасни или забранени съставки.

За да влезе хранителен продукт в България, още на границата се взимат проби от съответните институции, чиято цел е недопускане на стоки със съмнително качество и произход. Този внос, както и всички останали доставки в завод "Слънчеви лъчи", са с гарантиран произход и от мултинационални компании, с които заводът има дългогодишни търговски отношения, заявяват от фирмата.

В офиса на обслужващата ПР агенция "Д енд Д" има копия от всички необходими сертификати, които доказват качеството и годността за консумация, уверяват от там. Документите са: Здравен сертификат, Фитосанитарен сертификат, Сертификат за радиоактивност, Сертификат за произход от Украйна, Сертификат за качество. Освен сертификатите, в офиса на агенцията има Морска товарителница и Митническа декларация.

За да бъдат изключени всякакви съмнения, от агенцията съобщават, че в “Слънчеви лъчи” са взели проба още преди една седмица, на която да бъде направено повторно изследване в Холандия.

Представителят на холандската фирма “Нидера”, която е 7-ма по големина в света за търговия със зърнени храни маслодайни семена и растителни масла, Илиан Шаматанов е гарантирал, че олиото е 100% годно за човешка консумация и няма примеси от минерални масла. Фирмата доставя олиото и е посредник между украинската фирма-производител и завода.

Компанията е част от структурата на Зърнени храни България, чийто мажоритарен собственик е Химимпорт АД.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg