Слънчеви лъчи: Олиото ни е ОК

1028
Слънчеви лъчи: Олиото ни е ОК

Слънчогледовото нерафинирано масло в складовете на „Слънчеви лъчи” в Провадия отговаря напълно на всички български и европейски стандарти и норми.

Това показват резултатите от анализ на пробите, изпратени за проверка в химичната лаборатория „д-р А.Верве” в Холандия. Според анализите в олиото са установени по-малко от 10 мг/кг минерални примеси при норма в ЕС до 50 мг/кг.

Пробите са взети от фирма „Инспекторат България” ЕООД и са изпратени в Холандия още на 28 май, след получаване на сигнали за внос в ЕС на замърсено слънчогледово масло от Украйна, за да бъдат изключени всякакви съмнения относно качеството на маслата.

Не е бутилирано и не е пускано на пазара каквото и да е олио, негодно за употреба, съобщиха от завод “Слънчеви лъчи” – гр. Провадия вчера, по повод информацията от РИОКОЗ – Варна за спрените за проверка две цистерни с олио, внос от Украйна.

Проверката на РИОКОЗ е част от акция на европейските институции и е свързана с открити в ЕС отделни партиди от замърсено нерафинирано слънчогледово олио внос от Украйна.

На тази проверка подлежи всяко слънчогледово масло внос в ЕС от Украйна след септември 2007 г. (близо 20 000 тона за България). Олиото, което е внесено у нас, притежава всички необходими сертификати и не съдържа опасни или забранени съставки.

За да влезе хранителен продукт в България, още на границата се взимат проби от съответните институции, чиято цел е недопускане на стоки със съмнително качество и произход. Този внос, както и всички останали доставки в завод "Слънчеви лъчи", са с гарантиран произход и от мултинационални компании, с които заводът има дългогодишни търговски отношения, уточниха от фирмата, контролирана от Химимпорт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg