След актуализация разходите в бюджета на Столичната община достигат 959 млн. лв.

373
След актуализация разходите в бюджета на Столичната община достигат 959 млн.  лв.

След актуализацията на разходите в бюджета на Столичната община тяхната стойност ще достигне 959 777 702 лева, каза пред комисията по финанси и бюджет на СОС заместник-кметът Минко Герджиков. Очакваното преизпълнение на приходната част на бюджета на София до края на годината е два процента. Предложението на Герджиков е актуализацията да бъде извършена с очакваните 14 494 465 лева от увеличаване на приходите и с 27 098 000 лева - от намаляване на сегашните планирани разходи в бюджета.

Общата сума на средствата, с които ще се актуализира бюджетът, е 41 592 465 лева. Най-голямо е намалението на средствата за капиталовата програма на общината - с 19 414 000 лева. От отчета за изпълнението на приходите за осемте месеца на 2008 година става ясно, че до момента в Столичната община са постъпили 67.2 на сто от планираните неданъчни приходи, а от имуществените и патентните данъци - 68.8 на сто. До края на август са събрани 78.2 процента от планирания данък върху недвижимите имоти, 88.6 процента от данъка върху превозните средства.

Планираните средства за трансфер след актуализацията на бюджета ще бъдат насочени към функцията "Образование" за дофинансиране на средствата "държавна отговорност" (6 740 000 лв.) и на средствата "общинска отговорност" (3 075 00 лв.). С шест милиона лева ще бъдат допълнени средствата за обработка на отпадъци и транспортирането им, с 9.6 млн. лв. ще бъдат увеличени средствата за текущ ремонт на уличната мрежа, а 7 400 000 лева ще бъдат дадени за дофинансиране на средствата за преференциални карти, след като и общинските служители получиха право на безплатни карти за градския транспорт.

Поради незавършили отчуждителни процедури няма да бъдат направени продължението на бул. "А. Сахаров" от бул. "А. Ляпчев" до ул. "Св. Киприян" и реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков", поради промени в регулацията няма да се строят през тази година връзката между бул. "Дондуков" и бул. "Д. Николаев", както и трамвайната линия от Семинарията до кв. "Дървеница". Поради неприключило проектиране и съгласуване през тази година няма да се изграждат и пешеходните надлези на бул. "Ал. Малинов" и на бул. "Сливница", няма да се извърши корекцията на река Какач, корекцията на река Суходолска и довършването на основния ремонт на речни корита. Средствата от неизвършените дейности ще бъдат трансферирани към други проекти.

Пари ще бъдат отпуснати за авансовите плащания по договора за строителството на втория метродиаметър от пътен надлез "Надежда" до бул. "Черни връх", за ново оборудване за детски градини (3 млн. лв.), за водопровод по бул. "Черни връх" (1 млн. лв.), корекция на
река Владайска (2,5 млн. лв.), велосипедна алея от пл. "Македония" до сп. "Шипка" (1,7 млн. лв.), изграждане на две кръгови движение на бул. "Св. Кл. Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев" и на ул. "Папрат" и ул. "Захари Зограф" (1.8млн. лв.), реконструкция на ул. "Опълченска" от бул. "Ал. Стамболийски" до бул. "Сливница", възстановяване на пътни настилки в район
"Витоша" (2.32 млн. лв.).

С корекциите и допълненията в капиталовата програма на общината нейната стойност е 335 884 978 лв., а досегашната планирана сума беше 338 794 471 лв.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg