След Трайков Лукойл се заяде и с Костов

1350
След Трайков Лукойл се заяде и с Костов

По повод изказването на председателя на ДСБ и екс-премиер г-н Иван Костов, че събитията в Либия не трябвало да влияят на цените на горивата у нас, защото те се правели от руски нефт, считаме, че то показва удивителна за един изтъкнат икономист липса на познания за международните пазари.

Един преподавател по икономика би трябвало да знае, че цените на петрола се формират от т.нар. еталонови сортове нефт, които са предмет на търговете на световните борси. Именно техните котировки определят цените на всички сортове нефт, добивани в различните части на света.

Независимо, че сортът Северноморски Brent е само 2% от световния добив, той е приет като еталонов сорт и неговата котировка определя цената на 65% от добивания в света нефт, включително и на руския URALS.

Като по-тежък нефт с по-голямо сернисто съдържание, от него се добиват по-малко светли горива, отколкото от сорта Brent, затова базисната формула за определяне на неговата цена включва определен дискаунт, който изравнява разликата в качеството.

Твърдението на Костов, че цените на горивата в Австрия били по-евтини от тези в България напълно не отговаря на истината. Към дата 21 март 2011 година цените на бензин А 95 и дизел в Австрия са съответно 1.369 и 1.355 евро за литър, спрямо 1.21 и 1.27 евро за литър в България.

От своя страна посочените от Костов цифри за съотношението на работните заплати на нефтохимиците в Австрия и България са неверни в десетки пъти и представляват свободен полет на въображението.

Господин Костов вероятно е забравил, че в течение на едногодишните ни преговори около приватизацията на Нефтохим сме коментирали всички въпроси, свързани с доставките на нефт, включително и този, че нефтът за комбината ще бъде закупуван и внасян по международни цени.

Върху международните котировки решаващо влияние оказва всяко събитие, което би могло да застраши по някакъв начин добива, доставките или запасите от нефт, където и да било на планетата. При съществуващите в света пазарни отношения, в международната търговия няма място за непазарни механизми.

В този смисъл, изказването на господин Костов прилича на носталгия по времето на СИВ, когато размяната на стоки между страните-членки се базираше не на стойността им, а на принципа на братската взаимопомощ, завършват от Лукойл.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

TOSHKO
# 0
14:03 | 22 March 2011
LUKIOL A KAKWI SA ZAPLATITE W BG????????????LESNO WIE KATO RUSKI MONOPOLIST da goworite
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg