След взрива: Нормализирана обстановка, политически обвинения и място в световните медии

540
След взрива: Нормализирана обстановка, политически обвинения и място в световните медии

Тази сутрин, 4 юли, Министърът на отбраната Николай Цонев се срещна с кмета на Чепинци Соня Стоянова. Те обсъдиха актуалната обстановка и по-нататъшните необходими мерки за по-бързото възстановяване на щетите на населението в района на инцидента, съобщава Министерство на отбраната.

По информация на дежурните екипи от Министерството на извънредните ситуации през нощта в района на инцидента между 22:00 часа на 03.07.2008 г. и 05:40 часа на 04.07.2008 г. са регистрирани 14 слаби взрива:от 22:00 до 22:30 часа – 5 взрива;от 22:30 до 01:30 часа – 6 взрива;от 01:30 до 03:30 часа – 1 взрив;от 03:30 до 05:40 часа – 2 взрива.

Специалистите от МИС са категорични, че взривовете са незначителни и не представляват опасност.Хората в Челопечене и останалите селища от района са по домовете си, обстановката е овладяна и няма паника, се подчертава в съобщението.

Министър Цонев разпореди две модулни формирования от Българската армия от по 25 военнослужещи да оказват пълно съдействие на кметската управа за почистване на района от счупените стъкла, да помагат на възрастните хора за почистване на дворовете и всичко необходимо за възстановяване на нормалната обстановка в района.
Десет експерта от агенция „Социални дейности” вече са изпратени да окажат експертно съдействие при попълване на необходимите документи за възстановяване на щетите на гражданите и общината, след като приключат огледите по домовете на гражданите и обществените сгради.

В момента в региона работят 123-ма военнослужещи. Все още продължава работата на инженерни подразделения със специализирана апаратура за обезопасяване от невзривени елементи, като вече са приключили огледите на гражданската част от региона. На основен преглед подлежат прилежащите земеделски райони.
Според подадените данни от екипите на място последната детонация е била регистрирана в 5:40 часа тази сутрин. Съгласно правилника, влизането в района ще бъде свободно разрешено 14 часа след последната регистрирана детонация. Към момента е осигурено свободното движение на живущите в района, както и на държавните институции по възстановяване на щетите.

Министърът на отбраната свика от 11 часа в Министерството на отбраната спешен Съвет по отбрана в разширен състав, на който са поканени и представители от Върховна касационна прокуратура.

Няма никакво замърсяване на въздуха в София и в района на кв. "Челопечене". Това показват данните от тази нощ на стационарните и мобилната станции на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Азотният диоксид, серният диоксид и въглеродният оксид са под праговите допустими стойности, отчитат и стационарните станции в София /в кварталите "Дружба", Надежда", "Красно село" и Орлов мост/, и мобилната, която цяла нощ беше в Чепинци. Те отчитат, че няма и запрашаване, нито в София, нито в района на кв. "Челопечене".
Концентрацията на фини прахови частици в София през изминалото денонощие е 1,1 до 1,3 пъти над средночасовата норма, но това е в рамките на обичайното за София заради интензивния трафик. Няма наднормено завишаване на съдържанието на прах във въздуха и в района на кв. "Челопечене.

Летище София започва днес нормално работа, отворено е за всички полети, съобщиха аерогарата.Някои от излитащите самолети тръгват със закъснение поради изоставането причинено от вчерашният инцидент,иначе пристигащите полети са по график .
Очаква се да бъде отворен и пътят от Ботевградско шосе към Челопечене, след като бъде почистен от падналите части от взривените снаряди. Снощи пътят беше затворен след като се установи, че на платното има множество части от снаряди и други отломки, които могат да пробият гумите на автомобилите.

За сега се знае, че пожарът е започнал в западната част на поделението и охраната е успяла да избяга, обясни Минчо Спасов. По думите му първият сигнал за аварията е подаден от кучето на охраната, то е помогнало на служителите да избягат.

Докато обстановката в София и Челопечене се нормализира, споровете за отговорността между кмета на столицата Бойко Борисов, съответните министри и опозицията продължава.

Вчерашните взривове бяха отразени и в заглавията на световните медии. АФП и Ройтерс още вчера предаваха за ситуацията, а BBC излъчи кадри от Челопечене. "Експлозия на склад за муниции в София причини щети, но не взе жертви", се чете в някои от най-големите френски вестници днес."Като член на НАТО България се ангажира с унищожаването на 100 хил. тона муниции от съветско време", пък припомня "Интернешънъл хералд трибюн".

В разгара на туристическия сезон руските медии като че ли повече се интересуваха от работата на летището, отколкото от обстановката в столицата. Под заглавията "Канонада в София" ("Российская газета"), "Приятелски обстрел на българската столица" (Интерфакс"), "Софийски артилерийски обстрел", те съобщават за ситуацията. "В складовете в София има още 20 тона тротил, който може да гръмне", пише македонският "Дневник".

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg