Словакия ни предоставя опита си за присъединяване към Шенгенското пространство

405
Словакия ни предоставя опита си за присъединяване към Шенгенското пространство

Министрите на вътрешните работи на Словакия и България обсъдиха днес в Братислава взаимодействието между двете ведомства, параметрите на досегашното полицейско сътрудничество и перспективите за развитието му в бъдеще, информират от Министерството на вътрешните работи.

Румен Петков и Роберт Калиняк изразиха удовлетворение от съвместната работа на сродните структури в ключови области като противодействието на трафика на наркотици, фалшифицирането на парични знаци, издирването на лица и др.

Присъединяването към Шенгенското пространство е следващото голямо предизвикателство след постигането на членството на страната ни в Европейския съюз, а успешното приключване на подготовката за интегриране към Шенген е един от основните приоритети за МВР, посочи министър Петков.

Той запозна колегата си с направеното досега, като подчерта важността на Съвместната декларация за присъединяване на България и Румъния към Шенген, подписана в края на януари в Словения. С този акт се определя общ краен срок за присъединяване – март 2011 г., и става възможно съгласуването на графици за провеждането на проверки в двете страни.

Министър Петков благодари на колегата си Роберт Калиняк за изразената готовност Словакия, като страна на външната граница на ЕС, да сподели опита си за изпълнение на Шенгенските изисквания. Той посочи, че за нас би било изключително полезно словашката страна да предостави информация за възможните проблемни области и решенията, които е намерила за преодоляването им.

Вътрешните министри на България и Словакия подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на социалния отдих. Това е още една стъпка в грижата за служителите на двете министерства и израз на приятелство и доверие между пълноправни европейски партньори.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg