Служители на държавната администрация преминават тест за IT умения до края на март

1083
Служители на държавната администрация преминават тест за IT умения до края на март

До края на март 2007 г. 10 000 служители от държавната администрация в цялата страна ще преминат тест по базови компютърни умения, за да получат европейски признати сертификати IT Card.

Това обяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев при връчването на сертификатите на служителите от МДААР, преминали успешно теста.

През октомври 2006 г. започна пилотно сертифициране на компютърните умения, което преминаха 134 служители от МДААР, Института по публична администрация и европейска интеграция и Центъра за преводи и редакции.

В рамките на пилотния проект бяха включени и трите европейски признати сертификата ECDL, IT Card и Expert, информират от пресцентъра на административното министерство.

В края на 2006 г. МДААР проведе обществена поръчка за избор на сертификат за базовите компютърни умения и тя беше спечелена от фирма „Немечек", оторизиран представител на IT Card. IT Card е европейски признат сертификат, който представлява система за оценка, независима от обучения и от продукти на определени компании.

Няма фиксиран срок на валидност и е в сила, докато съответният модул е в употреба, т. е. сертификатът е валиден само за версията, за която е положен изпитът.

Сертифицирането ще се проведе на територията на цялата страна в над 400 тестови на центъра IT Card. Ще бъдат включени служители, посочени от самите администрации, а тестът е върху модулите Word, Excel и Internet. В системата на IT Card вече са се регистрирали около 6000 служители от администрациите в цялата страна, като над 500 вече успешно са издържали теста.

Европейската практика показва, че сертифицирането е ефективен начин за преодоляване на различието в нивата на базовите компютърни умения на отделните служители.

В Европа едни от най-широко разпространените сертификати за идентифициране нивото на компютърните компетентности са сертификатите ECDL, IT Card и Expert. И трите сертификата дават възможност за удостоверяване на различни нива на компютърна компетентност за работа с текстообработващи програми, електронни таблици, интернет и електронна поща.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg