Служители от “Тракия Глас България” ЕАД - Търговище се вдигат на протест на 19 май

2753
Служители от “Тракия Глас България” ЕАД - Търговище се вдигат на протест на 19 май

На 19 май 2007 г. (събота) работниците и служителите от “Тракия Глас България” ЕАД – гр. Търговище със собственик “Шишеджам” започват ефективни стачни действия с искания за:
- увеличение на допълнителните възнаграждения за полагане на нощен и извънреден труд в съответствие с изменението на нормативната уредба в България;
- увеличение на работните заплати на основание на повишената минимална работна заплата от 01.01.2007 г., нивото на инфлация.

Тези искания са предявени с покана за преговори през месец януари тази година. Въпреки усилията на Фирмената синдикална организация на КТ “Подкрепа” за водене на преговори в дружеството, налице е категоричен отказ за социален диалог от страна на работодателя, респективно на чуждестранния инвеститор “Шишеджам”. Това обстоятелство принуди работниците в заводите да започнат процедура по обявяване на ефективна стачка.

Съгласно чл. 14 от ЗУКТС се изисква сключване на Споразумение за осигуряване на “минимални дейности” преди старта на ефективните стачни действия. Тъй като страните в трудовия спор не са постигнали такова Споразумение поради факта, че работодателят изисква 84% от работните места да бъдат покрити, а стачният комитет е предложил 25%, се наложи да се проведе арбитраж от Националния институт за помирение и арбитраж на Р България.

С решение по арбитражно дело №3/2007 г. Арбитражната комисия при НИПА утвърди 35% от общия състав на работниците да осигури “минималните дейности”. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Съгласно чл. 14 от ЗУКТС три дни след арбитражното решение (което заменя в случая споразумението), стачката може да стартира, независимо от обстоятелството, че денят съвпада с деня на размисъл в контекста на предстоящите избори.

Трябва да се има предвид, че производственият процес в “Тракия Глас България” ЕАД е непрекъсваем и при неговото нарушаване може да възникнат аварии с нежелани последствия. Въпреки това днес (16.05.07 г.) представители на ръководството на заводите са обявили, че със започването на стчаката ще се прекрати транспортното обслужване на работниците, които живеят в населени места, намиращи се в Търговищка и извън нея области. Това на практика означава, че не само стачниците, които са длъжни по закон да бъдат на територията на завода, но и тези, които ще обслужват минималните дейности на трисменен режим няма да могат заемат работните си места поради липса на подходящ транспорт по вина на работодателя.

Стачният комитет на “Тракия Глас България” ЕАД – гр. Търговище и КТ “Подкрепа” предупреждават собствениците и работодателския екип, че с тези свои действия те умишлено нагнетяват социално напрежение и ще носят цялата отговорност в случай на аварийна ситуация. Вместо да приемат конструктивни преговори, те създават провокации по осуетяване както на изпълнението на арбитражното решение, така и за нарушаване на правата ни по време на ефективна законна стачка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...