Служителите в НА „Пътна инфраструктура“ с етичен кодекс

638
Служителите в НА „Пътна инфраструктура“ с етичен кодекс

Законно, прозрачно, ефективно, етично и професионално управление на проектите по изграждане и поддържане на пътната инфраструктура е водещият принцип на работа в Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ).

Целта е подобряване управлението на дейностите в сектор „Пътища” чрез оптимизиране на системите за управление и контрол в НАПИ, интеграция и координация между централната администрация и специализираните звена, създаване на структурни и функционални механизми за ефективна администрация, регулиране на отношенията с управляващите органи по оперативните програми на ЕС и др. Новата организация на работа ще осигури силна и надеждна контролна система, която ще гарантира правилното и целесъобразно изразходване на средствата, посочват от правителствената информационна служба.

НАПИ ще е юридическо лице – първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Изпълнителният й директор ще носи основната управленска отговорност за законосъобразното и ефективно изпълнение на оперативната дейност, и ще я отчита пред Министерския съвет. 5-членният Надзорен съвет на агенцията е постоянно действащ орган. Премиерът Сергей Станишев назначи Иван Атанасов за председател на Надзорния съвет на Национална агенция „Пътна инфраструктура”.

Структурата на НАПИ е организирана по начин, който не позволява един служител да заема длъжност в структурно звено, в което той има достъп до несъвместими дейности – структурно разграничени са разработването на инвестиционните проекти, на тръжната документация, организирането на обществените поръчки, подготовката и сключването на договори, верификацията и т. н.

Всички работещи във ведомството ще спазват етичен кодекс. С цел превенция на конфликт на интереси ще бъде забранено на служителите, на които е възложена подготовката, ръководството и контрола по изпълнение на проекти, изготвянето на анализи и др. процедури по възлагане на обществени поръчки. Служителите и техните семейства няма да могат да придобиват участие или да работят в компании, които са били изпълнители на обществена поръчка, докато са служители, и 1 година, след като са напуснали агенцията.

Министерският съвет утвърди и Тарифата за таксите, които се събират от НА „Пътна инфраструктура”. Запазва се размерът на таксите, които досега са събирани от Министерството на финансите, чийто второстепенен разпоредител бе Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”.

Снимка: БГНЕС


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg