Сляха "Трамкар" и "Столичен електротранспорт"

1194
Сляха

Мнозинството в Столичния общински съвет гласува сливането на "Трамкар" ЕАД със "Столичен електротранспорт" ЕАД. Производствените площадки на първото дружество ще бъдат прехвърлени на територията на депата "Красна поляна" и "Искър", работниците ще бъдат преназначени в "Столичен електротранспорт", а теренът на бул. "Цар Борис Трети" ще бъде продаден, като парите от сделката ще се използват за закупуване на нови превозни средства за градския транспорт.

По време на дебата преди приемането на предложението беше отхвърлено искането да не се решава продажбата на посочения терен.

Според информацията от изпълнителния директор на "Столичен електротранспорт", изнесена пред комисията по финанси и бюджет в началото на седмицата, за преместването на производствените мощности ще са необходими една година и пет милиона лева. При сливането на двете дружества трябва да бъде решено колко от дълговете на "Трамкар" ще бъдат поети от "Столичен електротранспорт", посочи директорът. Ремонтното дружество дължи доставчици над 4 млн. лева, отбеляза той.

От Съвета на директорите на "Трамкар" ЕАД призоваха вчера по време на заседание на комисията по транспортна инфраструктура дружеството да не бъде ликвидирано, тъй като има заявен интерес за съвместна дейност за производството на трамваи от страна на чужд инвеститор. "Трамкар" не е произвел нито един нов трамвай от 15 години, посочиха представителите на съвета, но това, според тях, не е по вина на дружеството.

В момента в "Трамкар" се работи по договора между Столичната община и "Инекон" за обновяването на 18 трамвая. Изпълнението на договорните задължения на дружеството като подизпълнител беше една от причините "Инекон" да поиска промяна на сроковете за предаване на обновените мотриси. До момента от дружеството е предадена за експлоатация една мотриса.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg