Сметката за парно вече идва с информация за температурата навън

524
Сметката за парно вече идва с информация за температурата навън

© Pixabay

Сметката за парно вече идва със статистическа информация за температурата през месеца и потребената топлинна енергия в абонатната станция.

Столичната „Топлофикация“ започна да публикува и сравнителни данни за последните три отоплителни сезона, за да могат абонатите по-добре да си планират потреблението, съобщава вестник Монитор.

Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до неговата абонатна станция, отчетената средномесечна температура и денградусите на втора страница в съобщението към месечната фактура. Посочени са и съответните показатели за предходния отоплителен сезон.


Междувременно, вчера „Топлофикация“ качи на сайта си сметките за парно за декември, които се оказаха с до 20% по-ниски от ноемврийските.

В сравнение с декември 2019 г., пък фактурите са между 8 и 15% по-ниски. Те се изчисляват въз основа на потреблението на домакинството през миналия отоплителен сезон, умножено по корекционен коефициент, показващ разликата в средномесечната температура и ползването.

Причината за по-ниските сметки е по-топлото време този, в сравнение с миналия декември и по-ниската цена на топлинната енергия. Средномесечната температура през декември 2019 г. е била 2.3 градуса, а през последния месец на 2020 г. е била 4.3 градуса.

През този ноември обаче температурата е била 5.3 градуса – т.е. с 1 градус по-висока, отколкото през декември. Въпреки това през последния месец на годината сметките на много абонати са по-ниски, макар че цената на топлинната енергия не се е променяла.

114 лева, например, е сметката за ноември за гарсониера, а за декември тя е 90 лева. 350 лева ще плати домакинство за голям апартамент за декември, а предния месец фактурата му е била за 437 лева.

Потребителите, които платят декемврийската си сметка до края на януари, ще получат 3 процента отстъпка от дължимата сума за месеца.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg