Сметната палата проверява всички концесии

1552
Сметната палата проверява всички концесии

Сметната палата през тази година ще проверки всички концесии.

В програмата за одитната дейност на Сметната палата за тази година са включени близо 700 одита. Ще се направи одит на постъпленията от концесии, тяхното разпределение и разходване в Министерството на околната среда и водите, и съответните общински бюджети, както и одит на контрола по изпълнението на концесионните договори за морски плажове "Слънчев бряг" - север, централен и юг, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и одит на концесионния договор "Ски зона с център Банско" - част от територията на национален парк "Пирин", сключен на 21.12.2001 г.

Одит ще бъде направен на постъпленията от концесии, тяхното разпределяне и разходване в Министерството на финансите и органите през 2008 и 2009 година. "Обхватът на дейностите на МОСВ е доста широк. Не казваме, че МОСВ не работи добре, но ще правим проверки там въз основа на оценка на риска. Концесиите са много сериозен проблем", отбеляза днес председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Ще се одитира възлагането и изпълнението на специални обществени поръчки в Министерството на отбраната през 2009 година. "Смятаме че в МО има повишен риск и за това смятаме, че трябва да са в центъра на нашето внимание", коментира Димитров. Той обясни, че понякога режима на секретността на обществените поръчки се завишава, без това да е необходимо. Ще се проверява възлагането и изпълнението на обществените поръчки от началото на 2010 до 30.09.2011 в Министерството на земеделието и храните, във Военномедицинската академия, в Столична Община.

След последните промени в законодателството от тази година Сметната палата ще има възможност да налага глоби, ако констатира нередности при процедурите по Закона за обществени поръчки. Сметната палата ще проверява от 2007 до края на 2010 ефективното прилагане на европейското законодателство, относно превози на отпадъци, както и дейността на Министерството на финансите по организацията и управлението на бюджетния процес от началото на 2008 до 30 юни 2011. Ще се проверява изпълнението на Национална програма "Оптимизация на училищната мрежа", изпълнението на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години, както и проверка на дейността на Министерството на здравеопазването по осигуряване лечението на болни, с хронична бъбречна недостатъчност чрез извън бъбречни методи на очистване на кръвта.

Сметната палата ще прави одит на управлението и усвояването на предоставената субсидия през 2008 и 2009 година на "Български държавни железници" ЕАД, одит на управлението и усвояването на средствата от заема от Европейската инвестиционна банка за проект "Реконструкция и електрификация на ж.п. линия Пловдив - Свиленград и оптимизиране на трасето за скорост 160 км/ч", както и одит на редица оси от оперативните програми. Ще се проверява оперативна програма "Транспорт" и по-конкретно приоритетна ос 2 "Развитие на пътната инфраструктура по Трансевропейските и основните национални транспортни оси", оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." в частта на приоритетни ос 1 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води" и ос 2 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци" Проверка ще има и на оперативна програма "Техническа помощ", както и одит на най-популярните мерки от Програмата за развитие на селските райони - 112 и 121. Сметната палата ще провери и дейността за превенция и борба с корупцията в съдебната система и Висшия съдебен съвет и в МВР. През 2011 година задължителни одит и заверка ще се правят само на общините с бюджет над 10 милиона лева.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg